Concurență crâncenă la admiterea în Magistratură

Concurență crâncenă la admiterea în Magistratură

Anul acesta, la Institutul Național al Magistraturii s-au scos la concurs 160 de locuri pentru care s-au înscris peste 2.000 de candidați. Unii dintre ei au fost eliminați pentru că au fraudat examenul.

Foarte mulți dintre absolvenții facultăților de Drept din toată țara se bat pentru a deveni magistrați. În această perioadă, au loc examenele de admitere la Institutul Național al  Magistraturii (INM) unde, pentru 160 de locuri s-au înscris peste 2.000 de candidați. Unii dintre aceștia însă au venit ieri la testul grilă de cunoștințe juridice  cu intenția clară de a-l frauda. Potrivit unui comunicat al CSM, unii dintre candidați au fost eliminați din concurs pentru „încălcări ale regulamentului”, fără a se preciza însă numărul acestora. Pe 14 septembrie, urmează examenul de logică. Lista can­didaților admiși va fi stabilită după cea de-a treia etapă de admitere, care presupune susținerea unui interviu, etapă programată între 26 septembrie-5 octombrie. Candidat și la INM și la Barou Gabriel Mazilu este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și se pregăteşte atât pentru examenul de admitere la INM, cât şi pentru cel de Barou. Tânărul mărturiseşte că deşi pregătirea în paralel reprezintă un efort susţinut este motivat să devină ceea ce visează: “Am ştiut mereu că e un domeniu complex şi că e foarte greu să ajungi unde îţi doreşti cu adevărat “. Examenul la Barou vine anul acesta cu o noutate. Dacă anul trecut, candidații susțineau un test grilă și o lucrare scrisă, anul acesta, s-a renunțat la partea scrisă. Testul grilă de 100 de întrebări va fi singurul care va decide admișii în Barou. Acesta va fi susţinut de candidaţi în data de 15 septembrie. Ştefan Bogrea este şi el, ca şi Gabriel, proaspăt absolvent de Drept la Universitatea  Bucureşti. Ştefan îşi doreşte să devină avocat, drept pentru care va susţine examenul pentru Barou. Tânărul spune că are o ambiție de fier și că a ales să devină avocat motivat fiind de un profesor pe care l-a avut în facultate: „Avem un domn profesor care ne-a spus că un jurist face în viaţă un singur pas pentru care nu trebuie să dea examen şi anume atunci când iese la pensie“. Mânat de dorinţa de a reuşi, Ştefan, la fel ca şi Gabriel, se declară pregătit să profeseze în justiţia din România. Absolventul consideră că mediatizarea câtorva cazuri celebre nu înseamnă extinderea corupţiei la nivelul întregi justiţii din Româ­nia:“Trebuie să ai încredere în sistem, dacă pleci de la premisa că sistemul e corupt nu ai nicio şansă de reuşită. Dacă nici noi cei aflaţi la început de drum nu suntem optimişti nu vom schimba niciodată nimic“.

Mulți dintre licențiații Facultății de Drept a Universității din București susțin apoi examen de admitere în magistratură

Ne puteți urmări și pe Google News