Mircea Badea i-a pus lui Arafat o întrebare despre vaccinare. Încolțit, șeful DSU a spus-o

Mircea Badea i-a pus lui Arafat o întrebare despre vaccinare. Încolțit, șeful DSU a spus-o

Joi seara, prezentatorul emisiunii ”În gura presei”, Mircea Badea, a avut un dialog foarte interesant despre vaccinare cu șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Dialogul a fost purtat în cadrul emisiunii ”Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea la Antena 3. Practic, Mircea Badea a dorit să sublinieze că pe lângă vaccinarea împotriva Covid-19, foarte importantă este și testarea.

Discuția cu Raed Arafat a avut loc în contextul în care în România crește numărul cazurilor noi de Covid-19. Astfel, Agerpres a anunțat că oficialii Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) ar urma să fie convocați sâmbătă.

În prim-plan este stabilirea măsurilor care se impun după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a comunicat că rata de incidenţă cumulată COVID-19 a ajuns vineri la 2,05 în Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat vineri 4.478 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2  în ultimele 24 de ore. Au fost efectuate peste 46.000 de teste. Având în față acest tablou, apelurile autorităților pentru vaccinare sunt din ce în ce mai dese.

Crește numărul cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2

Faţă de ultima raportare, cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în Bucureşti (651) şi în judeţele Timiş (313), Iaşi (225) și Cluj (186). La polul opus, cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în judeţele Harghita (21), Tulcea (21) și Covasna (22).

Mircea Badea

„Mircea Badea: Dumneavoastră sunteți vaccinat, da?

Raed Arafat: Da!

M.B.: Mergeți la restaurant, sunteți vaccinat. Perfect! Și acolo mâncați. Dumneavoastră, care sunteți vaccinat, puteți să luați virusul și să transmiteți virusul?

R.A.: Mai puțin decât unul care este nevaccinat!

M.B.: Dar mai mult decât unul care nu are virusul, nu?

R.A.: Normal! Dar totuși, mult mai puțin ca șanse decât unul vaccinat, din punct de vedere științific, dovedit.

Dezbatere despre vaccinare și testare

M.B.: Asta înțeleg, că unul vaccinat ia virusul mai greu decât unul nevaccinat și probabil că îl dă mai greu decât unul nevaccinat. Dar un vaccinat care are niște simptome ușoare și se testează, după aia el trebuie să stea în carantină, chiar dacă e vaccinat. Pentru că poate să transmită virusul. Corect?

R.A.: Asta fără discuție!

M.B.: Dar un vaccinat care are simptome ușoare, dar nu le ia în seamă și se duce la restaurant, transmite virusul?

R.A.: Dacă este COVID pozitiv, poate transmite virusul.

M.B.: Deci poate transmite virusul! Pentru că, în măsurile astea, se echivalează vaccinul cu testul.

R.A.: Deci, la acest moment, trebuie să vorbim de asumare de anumite riscuri. Riscurile trebuie măsurate. Nu putem să avem risc zero, sută la sută″, a fost dialogul dintre Mircea Badea și Raed Arafat.

Raed Arafat