România ar putea fi forțată să recunoscă căsătoriile persoanelor de același sex. Cum se poate întâmpla acest lucru?

România ar putea fi forțată să recunoscă căsătoriile persoanelor de același sex. Cum se poate întâmpla acest lucru?

O rezoluție prin care România ar putea fi obligată să recunoască căsătoriile persoanelor de același sex, va fi votată în Parlamentul de la Strasbourg.

Parlamentul European are pe ordinea de zi, de luni, 13 septembrie a.c. discutarea și adoptarea unei rezoluții prin care Grupul Partidului Popular European vrea ca România să fie obligată să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex. Din acest grup parlamentar fac parte și PNL, UDMR și PMP.

Raportul a fost supravegheat de eurodeputatul spaniol Dolores Monserrat și vizează tocmai aspectele sensibile care în țara noastră sunt aprig discutate.

„Invită Comisia să ia măsuri concrete pentru a asigura libera circulație pentru toate familiile, inclusiv familiile curcubeu, în conformitate cu decizia Coman și Hamilton, care afirmă că termenul „soț” așa cum este utilizat în Directiva privind libera circulație este aplicabil și partenerilor de același sex; solicită Comisiei să examineze dacă Statele membre respectă hotărârea CJUE Coman & Hamilton și adoptă acțiuni în temeiul articolului 258 din TFUE împotriva celor care nu se conformează; face apel la Comisie să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său continuu în a respectă această hotărâre, lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamantul să recurgă la CEDO”, se arată în rezoluția care va fi discutată la Strasbourg.

Dacă acest proiect va fi adoptat, acesta va fi discutat și în România dar nu este obligatoriu să fie și adoptat și implementat în legislația națională. Rezoluțiile Parlamentului European nu sunt obligatorii pentru statele membre ale UE.

Cazul Coman&Hamilton a făcut mare furori în România

Cuplul Adrian Coman și Clai Hamilton, au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018.

Aceste două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și în România. Decizia CJUE stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România.

La rândul ei, decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii.

Cele două decizii au fost ignorate de instanțele de judecată din România.