Evenimentul Zilei > Justitie > Comisia Europeană pune piciorul în prag! România, în procedură de pre-infringement în cazul Coman
Comisia Europeană pune piciorul în prag! România, în procedură de pre-infringement în cazul Coman

Comisia Europeană pune piciorul în prag! România, în procedură de pre-infringement în cazul Coman

Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României. Forul european acuză statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul devenit celebru Coman – Hamilton.

CJUE a statuat că, deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

După decizia CJUE, și Curtea Constituțională din România a decis, în iulie 2018, că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

Potrivit reprezentanților asociației, România încalcă legislația UE privind libera circulație, dat fiind că soții persoanelor gay ar trebui să beneficieze de dreptul la coasigurare și alte drepturi civile, de care nu pot beneficia câtă vreme statul român le refuză cartea de rezidență.

Asociația Accept a depus plângerea la Comisia Europeană după ce un alt cuplu gay a avut probleme cu obținerea cărții de rezidență. E vorba de un cetățean român căsătorit în Germania cu un cetățean al unui stat terț din regiune, căruia Inspectoratul General pentru Imigrări i-ar fi refuzat acordarea cărții de rezidență.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.