Talibanii s-au laudat cu armamentul american capturat. Care e valoarea exactă a "darurilor" lăsate de americani. VIDEO

Talibanii s-au laudat cu armamentul american capturat. Care e valoarea exactă a "darurilor" lăsate de americani. VIDEO Sursa foto

Talibanii apar, în mai multe filmulețe, inspectând sute de puști de asalt fabricate în SUA, dar și muniție și chiar și teancuri de bancnote de 100 de dolari.

Filmulețul făcut de talibani a fost repostat pe contul de congresmanului republican Ronny Jackson, fostul consilier medical șef al Casei Albe Ronny Jackson. „Teroriștii talibani își cercetează noile arme americane și prezintă mormane de bani americani. Joe Biden le-a lăsat toate aceste lucruri și asta face să-mi fiarbă sângele de furie!”

Câți bani costă armele și echipamentele capturate de talibani?

Noul atac al republicanilor la adresa lui Biden  vine la câteva zile după ce fostul președinte Donald Trump a afirmat că talibanii au intrat în posesia unor arme și echipamente militare americane în valoare de 84 de miliarde de dolari. Experții spun, însă, că o cifră mai exactă ar fi de sub 24 miliarde de dolari, având în vedere cheltuielile cu înarmarea făcute de SUA pentru armata afgană în ultimii ani. Fotografiile și filmările făcute de talibani arată forțele speciale de elită ale grupului, unitatea „Fateh Zwak”, înarmate cu o serie de arme fabricate în SUA, îmbrăcate în uniforme americane și purtând chiar ochelari speciali pentru vizibilitate nocturnă,.

Alte filme care circulă pe rețelele de socializare arată grupul de elită care trece prin aeroportul din Kabul și inspectează ceea ce pare a fi un elicopter amerocan. În ciuda imaginilor, guvernul SUA susține că vehiculele abandonate în Afganistan nu mai pot fi folosite.

Ne puteți urmări și pe Google News

The Times a informat că, potrivit Biroului de Contabilitate al Guvernului SUA, talibanii sunt acum în posesia a 3558.000 de puști de asalt, 126.000 de pistoale, peste 22.000 de Humvees și 33 de elicoptere Blackhawk.

Ziarul Washington Post a analiza valoarea estimată a echipamentelor și armelor americane aflate acum în mâinile talibanilor. „Un raport al Biroului de Responsabilitate al Guvernului (GAO) din 2017 a estimat că aproximativ 29% din fondurile cheltuite pentru forțele de securitate afgane între 2005 și 2016 au fost destinate echipamentelor și transportului. Folosind același procent, acest lucru ar însemna că echipamentele furnizate forțelor afgane s-au ridicat la 24 de miliarde de dolari pe parcursul a 20 de ani. GAO a spus că aproximativ 70 la sută din echipamente au fost destinate armatei afgane, iar restul au fost la poliția națională

„Desigur, unele dintre aceste echipamente pot fi învechite sau distruse - sau s-ar putea să nu fie utilizabile în curând.”

A fost retragerea din Afganistan „succes extraordinar”?

Biden a afirmat recent că retragerea trupelor din Kabul, care a făcut 13 victime în rândul militarilor americani, a fost un „succes extraordinar”. Mai mult, președintele l-a acuzat pe Donald Trump că i-a făcut pe talibani „cei mai puternici” după 2001 și a susținut că operațiunea de evacuare a Afganistanului nu ar fi putut fi făcută într-o „manieră mai ordonată”, scrie Daily Express.