Blockbuster. PNL, spre dreapta sau spre stânga progresistă?

Blockbuster. PNL, spre dreapta sau spre stânga progresistă?Sursa: Arhiva EVZ

Ludovic Orban a jucat puternic joi, la lansarea Moțiunii sale “Forța Dreptei” cu care vrea să recucerească șefia PNL pe 25 septembrie.

A respins pe față curentul neomarxist-progresist și l-a forțat astfel pe contracandidatul lui, premierul Florin Cîțu, să-și definească explicit în Moțiunea sa, “România liberală”, doctrina și orientarea politică pe care o propune partidului: dreapta sau stânga? Ori e albă, ori e neagră!

Ce vrea Ludovic Orban pentru PNL și pentru România: “Dezvoltarea României  trebuie să fie bazată pe valorile liberal-conservatoare”. PNL trebuie să-și asume rolul unei clarificări doctrinare în politică în următorii ani prin reafirmarea și promovarea valorilor fondatoare ale Partidului Național Liberal și ale națiunii române moderne: drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină și națiunea”. “PNL este un partid care, deși susține constant modernizarea și dezvoltarea, respinge toate curentele neomarxiste care, în ultima vreme, își fac loc pe nevăzute în mințile unora dintre români”.

În avanpremiera lansării Moțiunii sale “România liberală”, premierul-candidat Florin Cîțu a vrut să lămurească românii, tot joi dar mai spre seară, la TVR1, cum traduce el aroganța de care este criticat de colegii săi și de public: ca fiind sinceritate. Ceea ce este o calitate, potrivit tuturor definițiilor. “Eu sunt un om foarte sincer, uneori prea sincer. Sinceritatea mea pare o aroganță. Știu că românii s-au obișnuit cu politicienii care ascund lucruri, dar la mine este doar sinceritate”.

Înduioșător. Așteptăm acum ca sinceritatea (absconsă) a premierului-candidat să o regăsim și în definirea doctrinei pregătită de #echipacâștigătoare pentru PNL în Moțiunea “România liberală”. Dreapta liberal-conservatoare sau stânga progresistă mascată prin lozinci învârtite?

Pentru că miza lunilor extrem de contondente de campanie internă din PNL care se vor termina peste cinci săptămâni este una pe cât de simplă, pe atât de dură: PNL, principalul partid de guvernare, singurul partid cu genă istorică, rămâne unul de dreapta sau se corcește în neomarxist-progresist păstrând termenii de “național” și “liberal” doar ca ambalaj vandabil pentru public?

Dacă pentru peneliștii grupați în jurul lui Florin Cîțu contează numai Puterea și banii de la buget puși la dispoziție, indiferenți la miza istorică a țării care este acum în mâna lor, respectiv rămân pe dreapta sau migrează spre stânga progresistă, atunci măcar să știm și noi. De la galben la roșu e doar un pas. Că doar nu-i putem suspecta pe liderii PNL ai taberei Cîțu ca fiind suferinzi în grup, de daltonism.

Florin Cîțu se declară ca fiind un susținător al proprietății private și al familiei tradiționale. Iar pentru el,  “antreprenorul este un erou”. Așa să fie. Ce se face însă cu unii lideri importanți care îl flanchează strâns în politică de ani de zile, precum prietena sa de familie, Alina Gorghiu, care manifestă de mult timp gândiri și sentimente progresiste? Și mai sunt și alte Aline, dar în pantaloni, în #echipacâștigătoare. Însuși omul despre care premierul-candidat spune că îl are drept model, Klaus Iohannis, susține un discurs tot mai progresist în ultimele luni.

Asta ar mai lipsi României! După ce în 1990 ni s-a servit cu forța neocomunism acum, după 31 de ani, să  ni se impună îndesat, neomarxism. Și nu doar cel venit dinspre USR-PLUS. Ci, culmea, și dinspre PNL.

Premierul-candidat Florin Cîțu pare a fi un om cu vederi de dreapta. Amoral dar, de dreapta. Deși ultima lui găselniță, crearea Băncii Naționale de Dezvoltare pentru companiile de stat, dar pe care nu le-a restructurat mai întâi, este criticată de specialiștii în economie. Ionuț Popescu, fost ministru de Finanțe cu adevărat liberal, compară banca premierului “cu o măsură gen guvernul Văcăroiu”. Și se întreabă retoric: “Ăsta e liberalismul de secol 21?” Peneliști din tabăra Cîțu spun că proiectul băncii ar fi fost inițiat de Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, care intenționează să preia conducerea instituției.

Aspirații similare are și premierul-candidat. Despre Florin Cîțu se vorbește în partid că nu are ținte politice de cursă lungă. Mai mult, că nu va fi prezidențiabilul PNL pentru anul 2024. Intenția sa se îndreaptă spre o poziție de top în lumea financiară. Mai precis, spre funcția de guvernator al BNR după ce va expira mandatul lui Mugur Isărescu.

Klaus Iohannis caută în acest timp un prezidențiabil în PNL. Un urmaș. Între liderii  PNL se știe. Pe lista sa se regăsește ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Plasat tot în tabăra Cîțu. Din  #echipacâștigătoare se încălzește și Emil Boc, primarul-vedetă al PNL via PDL care a și anunțat un proiect de țară: reforma administrativ-teritorială a României, extrem de necesară unui stat care se dorește a fi eficient și modern.

Nici Nicolae Ciucă, nici Emil Boc nu sunt oameni de stânga. Dar dacă oportunismul politic o cere, pot devia, alături de #echipacâștigătoare în frunte cu premierul-candidat, spre  progresism. Cu tot cu măsuri, nu doar cu pas de defilare. Aburii Puterii îmbată.

România are nevoie de o guvernare eficientă, de politici economice de dreapta, de investiții și de dezvoltare. De educație solidă nu de fantoșe ca “România Educată”. De un sistem de sănătate viguros și dedicat oamenilor, nu ca cel secătuit de corupție și subfinanțare de 31 de ani și privatizat recent de progresiștii de la USR-PLUS în dauna pacienților. Dar în beneficiul patronatelor din domeniu. Implicit, și în interesul lor. Al celor de la USR-PLUS. Măsură aprobată de premierul Cîțu.

Ambivalența care domină PNL, amestec de politici și viziuni de dreapta, cu programe progresiste, face rău partidului. Dar mult mai mult rău face României. De ce? Pentru că peneliștii sunt la guvernare. La ora asta, ei fac jocul.

Provocarea rămâne. PNL ce alege? Dreapta clară, așa cum a aruncat batista Ludovic Orban? Sau stânga progresistă care palpită în sufletele Alinelor din partid sau în mințile oportuniste ale peneliștilor care cred în zicala “te faci frate cu dracul până treci puntea”?

Se poate și așa. Dar “diavolul se ascunde în detalii” potrivit înțelepciunii populare germane. Iar cea mai mare primejdie din societatea contemporană este noul comunism, neomarxismul, după cum spun atâția istorici și experți în politică din toată lumea.

În pauzele meciului de box  din PNL, ar face bine liderii partidului să mai citească puțin. Și să mai gândească. Răspunderea le aparține în totalitate. Iar răspunsul din partea publicului va fi pe măsură.

Ne puteți urmări și pe Google News