EXCLUSIV. Terapii de ultimă oră în dependența de droguri (I). Psihoterapeutul Alina Ciupercovici, Clinica ALIAT Suceava: „Într-o rezidență dependentul își începe reconstrucția vieții"

EXCLUSIV. Terapii de ultimă oră în dependența de droguri (I). Psihoterapeutul Alina Ciupercovici, Clinica ALIAT Suceava: „Într-o rezidență dependentul își începe reconstrucția vieții"

Paradisurile artificale cântate de poeți ascund o realitate tristă. Dependentul de droguri, deși conștientizează deseori nevoia de terapie asistată, este obstrucționat de multe ori chiar de semenii săi. Este un cerc vicios care poate fi spart cu mai multă implicare din partea societății, observă psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul Clinicii ALIAT Suceava, specializată în terapia dependențelor. O terapie de ultimă oră este rezidența, în cadrul căreia pacientul se izolează o perioadă de timp departe de lume și urmează, alături de o echipă foarte specializată, mai multe practici de recuperare.

Alina Ciupercovici (foto) este expert în tratamentul adicțiilor și psihoterapeut specializat în psihoterapie sistemică de familie și cuplu, cu experiență clinică psihiatrică de 15 ani. A primit în anul 2017 titlul de Femeia Anului, categoria Excelență în Sănătate, obținut ca recunoaștere a rezultatelor în acest domeniu la nivel național. Expertul ne-a oferit detalii despre cele mai noi abordări în terapia dependențelor.

- Spuneați că mulți dependenți de droguri refuză să mai facă dezintoxicare în spital, simțindu-se umiliți sau discriminați. Ce nevoi acoperă un centru de terapie a dependențelor cum este ALIAT față de sistemul public?

- Spuneam că sunt destul de multe persoane care sunt speriate de ideea detoxului în spital, uneori din cauza stigmei care însoţeşte psihiatria. Au auzit multe lucruri rele despre ce se întâmplă acolo. Ar trebui să fim conştienţi însă că vremurile s-au schimbat şi că sunt spitale de stat care oferă servicii foarte bune şi respectă nevoile oamenilor care li se adresează. Ce ar trebui să conştientizăm încet-încet este importanţa acestei prime etape a recuperării, care este detoxul. Fără ea, paşii din tratamentul de post-cură nu pot fi făcuţi.

Suferinţa umană se manifestă în nenumărate feluri

Centrul de terapie Aliat acoperă toate nevoile de post-cură, adică însoţesc în recuperare un pacient, atât psihologic, cât şi fizic, psihiatric, o perioadă de 2-3 ani. Aşteptările foarte mari, justificabile în contextul serviciilor private, obligă echipa Aliat la o pregătire reală şi continuă. Asta înseamnă, dincolo de specializări şi formări, o permanentă orientare spre dimensiunea umană, acolo unde suferinţa se manifestă în nenumărate feluri. Preţuirea noastră faţă de metodele folosite, formal şi informal, în centrele terapeutice de stat, ne obligă şi mai mult să punem la dispoziţia celor aflaţi în căutarea unei soluţii metode eficiente, adaptate unui background educaţional, cultural şi, în definitiv, unui tipar psihologic.

Centru de rezidență ALIAT

Nevoile cărora noi le răspundem, la Aliat, sunt în raport cu suferinţa numită generic dependenţă. Permanenta raportare la sursa profundă a comportamentului de consum, alături de identificarea factorilor care-i vulnerabilizează pe clienţi, în feluri diferite, gestionarea încrederii şi a stimei de sine în demersul terapeutic, se completează cu dezvoltarea unor instrumente care, prin exersare şi asumare, devin deosebit de utile în menţinerea abstinenţei. Sunt doar câteva dintre nevoile cărora noi le răspundem în alianţa terapeutică pe care o dezvoltăm alături de clienţii noştri.

- Ce aduce nou rezidența față de alte terapii de specialitate în terapia dependenţei de droguri?

- Rezidenţa este, din punctul nostru de vedere, un fel de RESTART. El poate dăuna întregului sistem dacă nu este folosit, ca metodă, la momentul potrivit. Aşa cum am observat de-a lungul anilor, metodele diferite în abordarea psihoterapeutică, combinate pentru abordarea celor care suferă de o anumită dependenţă, pentru o anumită perioadă de timp, la modul intensiv aplicate, într-un mediu perfect controlat şi oarecum nou pentru clienţi, oferă cele mai bune rezultate pe termen scurt şi mediu.

Reconstruim un ecosistem pentru pacient

De la dependenţele care evocă forme cronice sau la debut, în faze acute, abordările individuale, de grup şi pe alte căi, implicit prin activităţi sportive supravegheate de specialişti, reconstruiesc un ecosistem în care clientul poate începe, alături de noi, reconstrucţia vieţii.

De asemenea, rezidenţa este o metodă care îmbină mai multe strategii terapeutice de activare comportamentală, având o durată scurtă şi fiind adecvată modului de viaţă pe care îl au clienţii noştri. Ea face parte dintr-un plan de tratament mai amplu, este un pas, care ulterior se completează şi cu alţii, la anumite intervale de timp.

Acest mod de lucru îi permite clientului să trăiască funcţional, să îşi păstreze slujba şi familia, să pună în plan concret ce învaţă în terapie, fiind supravegheat şi ajutat de specialiştii noştri. Un plan complet terapeutic are mai multe rezidenţe, stabilite la anumite intervale de timp şi are ca durată totală cam de 2-3 ani. Între rezidenţe, clientul face în continuare terapie în regim ambulatoriu.

Se produce destigmatizarea psihiatrică şi psihologică pe care o vedem social şi familial

Tot o noutate este faptul că în rezidenţe vin, de multe ori, şi familiile împreună cu clientul, beneficiind împreună de psihoterapie. Deci, ca noutate este faptul că omul care vine către rezidenţă este capabil să trăiască natural, funcţional, să fie ajutat de familie şi specialişti, astfel producându-se şi destigmatizarea psihiatrică şi psihologică pe care o vedem social şi familial.

- Cum poate accesa un dependent o sesiune de rezindență? Care este costul acesteia și în ce măsură este suportată de bugetul asigurărilor de stat?

- Pentru o primă rezidenţă este obligatoriu să fie întrerupt consumul. Se face telefonic o programare pentru o primă evaluare (făcută fizic sau online de către unul dintre specialiştii noştri). După această evaluare (la care poate participa şi familia dacă clientul este de acord), se face împreună cu acesta un plan de intrare în terapie şi tratament şi se fixează perioada pentru prima săptămână de rezidenţă. Grupul maxim cu care lucrăm într-o rezidenţă este de maximum 12 persoane. Centrul este privat şi nu avem costuri acoperite de asigurările de stat. Costul rezidenţei este comunicat clientului telefonic.

- Ce condiții trebuie să îndeplinească un dependent pentru a intra într-un program de rezidență? Mă refer atât la date biologice cât și la datele emoționale ale unui dependent

- Intrumentele ştiinţifice pe care le folosim în cadrul evaluărilor efectuate la Aliat ne arată că tiparul de consum, indiferent de natura dependenţei, generează tipologii psihologice şi comportamentale similare.

Tipul dependenței decide tipul de intervenție terapeutică

Determinarea tipului dependenţei reprezintă un pas important pentru a încadra pacienţii între programele de terapie şi cele care presupun, pe lângă psihoterapie, şi intervenţia în cadrul rezidenţei. Consumul imposibil de controlat, asociat cu acţiuni care generează vătămarea personală sau a celorlalţi, afecţiuni asociate consumului, care pot varia pe o paletă patologică foarte diversă, reprezintă semnale clare care ne anunţă că programul de rezidenţă este un pas imperativ în tratament.

Condiţiile necesare sunt:

  1. Consimţământul persoanei cu dependenţă de a începe programul rezidenţial

  2. Întreruperea consumului

  3. Detoxul asistat în spital

  4. Evaluarea iniţială

- De câte sesiuni de terapie are nevoie un depedent de droguri pentru a se considera recuperarea completă?

- Cât timp a petrecut în comportamentul dependent cel care se decide să-şi ofere o şansă reală? Nefiind elegant să răspundem cu o întrebare, considerăm totuşi că de această dată este relevantă metoda. Nevoia de a arde etape şi de a face salturi cât mai mari în recuperare, de orice fel ar fi, psihică sau fizică, nu poate fi asociată rezultatelor stabile, pe termen lung, la care ne raportăm alături de fiecare client care ne cere ajutorul.

Primul pas, de început, şi care uneori pare suficient pentru cei care nu au o foarte lungă experienţă cu dependenţa, presupune 10-20 de şedinţe de psihoterapie individuală. Precizăm aici că durata timpului petrecut în comportamentul dependent poate reprezenta un factor relevant, dar nu determinant, pentru că pot fi observate efecte la fel de nocive în cazurile în care vorbim despre o dependenţă de „doar” câţiva ani.

Sursa foto: Clinica ALIAT Suceava

Ne puteți urmări și pe Google News