Numeroşi tineri au căzut în patima drogurilor sau a jocurilor de noroc, dar și a altor dependențe. Cauzele sunt multiple: depresia, lipsa altor activităţi, dar şi uşurinţa cu care au acces la internet.

În 2020 au apărut pe piaţă 50 de noi tipuri de etno-botanice extrem de periculoase

Poliţiştii de la antidrog avertizează că doar în ultimul an au apărut pe piaţă 50 de noi tipuri de etno-botanice extrem de periculoase. Prin urmare şi internările au crescut semnificativ.

Subcomisarul de poliție Marius Manea, şef CRPECA Iași, a creionat un tablou al situației:„Vârsta medie de consum e de 17 ani, iar intervalul în care se consumă cele mai multe substanțe etno este 15-24 de ani. Clientul nu primește ceea ce comandă, iar traficantul nu trimite ceea ce promite. Putem aproxima un număr cam de 50 de noi substanțe care apar la noi în ţară”.

Dependenţa de anumite substanţe interzise se instalează şi după primele două-trei fumuri trase, mărturisește un tânăr care ajunsese să cheltuiască o avere pe droguri. „Ideea e că iarba e un drog de tranziţie. Odată ce fumezi iarbă eşti predispus să fumezi şi să încerci şi alte chestii. Am pierdut o parte din mine. Te simţeai bine pe moment. Chestiile astea au repercusiuni de care nici nu îţi dai seama mult tmp. Scade motivaţia”, a explicat acesta.

Pandemia a accentuat nevoia de a consuma droguri

Un studiu recent arată că un român din 5 s-a simţit mult mai trist în pandemie ca în orice altă perioadă a vieţii. La medic, de bunăvoie, ajung doar extrem de puţini dintre cei care se confruntă cu asemenea stări negative.

Referitor la această stare de lucruri alarmantă, psihiatrul ieșean Ovidiu Alexinschi a explicat: „Starea lor a fost agravată pe parcursul pandemiei. O bună parte dintre ei au apelat la diverse mijloace recreaţionale în exces. Aici discutăm de substanţe. Dar şi la jocuri de noroc, inclusiv pe latura de online, cazinouri online”.

Anul trecut, peste 3.500 de oameni au fost internaţi la Institutul de Psihiatrie Socola, dependenţi de alcool şi de droguri. Alţii au fost duşi direct la urgenţe.

Un adult și un copil se internează zilnic, fiind în pericol de moarte

„În fiecare zi, cel puţin un adult şi un copil ajung la spitalul nostru, în stare critică, cu femomene neuro-psihice de cu tulburări cardio-vasculare, necesitând terapie de urgenţă”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași: 

La rândul său, Raluca Prepeliță, director medical la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, este îngrijorată: „Este o creştere de aproximativ 40-45% a consumatorilor, inclusiv cei de droguri şi cei de alcool. Unii dintre aceştia şi au pierdut locurile de muncă şi au stat cu paharul în faţă”.

Primele semne de sevraj sunt insomnia, anxietatea, frisoanele şi stările de panică. La rândul lor, specialiştii Antidrog atrag atenţia că substanţele psihoactive sunt produse în laboratoare improvizate. În plus, ingredientele diferă de la un vânzător la altul. Pot să conţină inclusiv otravă de şobolani sau acetonă. Un alt aspect grav este acela că etnobotanicele se vând inclusiv online, unde cu greu pot fi controlate şi stopate, avertizează poliţiştii.

Sursa: Știrile Pro TV

Citește și: Exclusiv. Drogurile veneau și în colete. Cum îi înșelau traficanții din clanul Ștoacă pe toxicomani