România va umple de bani buzunarele străinilor. Carnea de porc românească dispare

România va umple de bani buzunarele străinilor. Carnea de porc românească dispareSursa foto: EVZ

Situație paradoxală: România cumpără 85% din carnea de porc pe care o consumă din țările străine, în contextul în care, din luna septembrie, se anunță scumpiri de 25% la carnea de porc. Doar 15% din carnea consumată de români este cumpărată de la producătorii autohtoni.

Din luna septembrie, românii vor plăti cu 25% mai mult pentru carnea de porc, însă banii nu vor ajunge la fermierii din țară, ci în buzunarele străinilor. Doar 15% din carnea de porc consumată în România este cumpărată de la producătorii autohtoni. Restul de 85% este achiziționată de la statele străine.

Carnea de porc este cea mai consumată în România. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în primele nouă luni din anul 2020, aproape 192.000 de tone de carne de porc au fost importate din statele Uniunii Europene și din țări terțe, pentru care s-au cheltuit 433.17 milioane de euro.

Carnea de porc românească, pe cale de dispariție

Fermierii români se află într-o situație fără precedent, nu doar în ceea ce privește carnea de porc. Ei au semnalat, se curând, lipsa sprijinului guvernamental pentru a reuși să facă față provocărilor și să ajungă în situații limită, fără să mai aibă cu ce se hrăni. Numărul de ferme din România a scăzut semnificativ în ultima perioadă de timp, lucru semnalat și de Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

„Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi precizat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem.

Realitatea fermierilor. Pesta porcină a fost ignorată de autorități

Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm. Avem nişte realităţi istorice. Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi. Asta a condus la o scădere semnificativă numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă.

Există şi paradoxuri. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania, este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm. Noi, ca fermieri, suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a declarat Ioan Ladoşi la Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News