Motivul pentru care pe buletinul digital nu apare steagul României. Ce se întâmplă cu termenul „gen”?
- Sabina Popescu
- 4 august 2021, 22:32
Polemici pe tema noilor cărți de identitate. Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a explicat motivele pentru care pe varianta electronică a cărții de identitate va apărea steagul Uniunii Europene și nu cel al României.
Unele dintre cele mai dezbătute subiecte în legătură cu formatul noii cărți de identitate este reprezentat de absența drapelului României sau înlocuirea sa cu steagul Uniunii Europene. Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a vorbit, miercuri, 4 august, în cadrul unei conferințe de presă despre ce se află în spatele măsurii în cauză.
România trebuie să-și respecte angajamentele față de UE
Noile cărți de identitate emise în cadrul proiectului pilot au fost realizate în baza unor acte normative pe care România și le-a asumat, în urma mai multor negocieri purtate în Parlamentul European. Există o serie de angajamente pe care România și le-a luat față de oficialii europeni, unul dintre ele fiind și noile buletine digitale.
Din acest motiv, pe noile cărți de identitate apare drapelul Uniunii Europene și nu cel al României, potrivit lui Cătălin Giulescu. Trebuie menționat însă, că pe cărțile de identitate tradiționale, pe care le pot solicita românii care nu doresc stocarea datelor ca în cazul buletinului digital, este prevăzut tricolorul României.
„Sex” versus „gen”. Autoritățile politice știau despre modificări
Un alt aspect dezbătut în spațiul public este cel al înlocuirii termenului de „sex” cu „gen”. Potrivit Regulamentului Uniunii Europene, care a intrat în vigoare pe data de 2 august, fiecare cetățean european are libertatea de a trece în cartea electronică de identitate sexul său.
În limba engleză, în document apare termenul „gender”, tradus prin două sinonime, în limba română: „sex” și „gen”, a explicat Cătălin Giulescu.
Termenul „gen” nu diferă din punct de vedere juridic de „sex”, au mai punctat autoritățile. Potrivit regulamentului UE, în cartea de identitate pot să apară trei variante pentru gen: M de la masculin, F de la feminin și litera X. În România însă, din punct de vedere juridic, nu există decât primele două variante, conform autorităților.
În acest sens, trebuie subliniat că autoritățile politice știau despre noile schimbări. Prevederile noului act normativ care a intrat în vigoare a fost dat în atenția politicienilor încă din luna octombrie a anului 2020.
Totuși, având în vedere nemulțumirile exprimate de români în legătură cu această modificare, autoritățile iau în calcul revenirea la termenul „sex” pe viitoarele buletine, în condițiile în care, în prezent, este vorba despre un proiect pilot.