PNL, pe calea progresismului? Daniel Funeriu: „Aștept să văd cum Orban va taxa Guvernul”
- Sabina Popescu
- 4 august 2021, 19:12
PNL se află la răscruce de drumuri. Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu atrage atenția asupra situației „sex” vs. „gen”, care pune partidul într-o situație complicată. O ia PNL pe drumul progresismului sau va taxa Ludovic Orban măsura în cauză?
Înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen” în noile cărți de identitate reprezintă, potrivit fostului ministru al Educației Daniel Funeriu, „turnesolul ideologic al PNL”. Modificarea introdusă prin HG 295/2021 de către Guvernul Cîțu așază PNL la o răscruce de drumuri. În ce condiții vor accepta liberalii noua modificare sau o vor taxa, rămâne de văzut. Cert este că dacă PNL o va lua pe drumul progresismului, va fi taxat aprig de români, potrivit lui Funeriu.
Daniel Funeriu: PNL se va ridiculiza
„Dacă guvernul va păstra „gen” în loc de „sex” înseamnă că PNL a decis să o ia pe calea progresismului și oamenii se vor întreba „de ce să votez PNL când am varianta originală a progresismului, USRPLUS?”. Politic PNL se va ridiculiza, cu leadershipul încercând să se dea ceea ce baza partidului nu este.
Dacă guvernul va reveni și va decide că în CI trebuie să scrie „sex”, atunci e un semnal că PNL rămâne pe zona de centru-dreapta, mai în acord cu baza partidului.
O chestiune care e, aparent, anodină, are un potențial exploziv în contextul luptei pentru putere în PNL. Mi-am luat popcorn și aștept să văd cum Orban va taxa Guvernul pentru asta”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.
Definiția genului: Cu ce roluri, comportamente, trăsături și activitățile consideră societatea că vă potriviți, M sau F?
Fostul ministru al Educației a prezentat și definiția „genului”, ridicând ipoteza referitoare la o situație în care un primar dintr-o comună aleatorie din România îi va cere unei presupuse doamne „Veta” să ofere informații despre sine: ”cu ce roluri, comportamente, trăsături și activitățile consideră societatea că vă potriviți, M sau F?”
„PS: Conform unei modificări din anul 2015 a legii 202/2002, „genul” este definit astfel: „prin gen desemnăm ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați”.
Cum sunt o fire pragmatică, liberă de ideologii, mă gândesc deja cum va cere un primar de comună doamnei Veta informații despre ce să scrie când îi eliberează Cartea de Identitate: ”cu ce roluri, comportamente, trăsături și activitățile consideră societatea că vă potriviți, M sau F?””, a concluzionat fostul ministru Daniel Funeriu.