Echipa Cîțu s-a apucat deja să împartă ciolanul puterii în partid și stat. Ce schimbări se preconizează dacă premierul va deveni și președinte al PNL

Echipa Cîțu s-a apucat deja să împartă ciolanul puterii în partid și stat. Ce schimbări se preconizează dacă premierul va deveni și președinte al PNL

Chiar dacă până la alegerile interne din PNL mai sunt aproximativ două luni, echopa Cîțu a început deja să împartă funcțiile din partid, guvern și cele două camere, ca și când victoria ar fi sigură.

Cel mai mare coșmar pentru un președinte de partid din România este ca funcția de premier să revină unui coleg de partid. Asta pentru că, dornici să se înfrupte din roadele guvernării, membrii de partid îl vor trăda numaidecât pe președintele partidului ca să-i intre premierului în grații.

Dacă pierde, Orban pleacă de la șefia Camerei

Exact asta se întâmplă acum și în PNL. Cîțu știe că nu programul său politic îi aduce pe liberali alături de el, ci dorința de a-și apropia o bucată cât mai mare de ciolan. Așa că, a pornit sarabanda promisiunilor. Astfel, în cazul unei victorii a lui Cîțu în lupta pentru șefia partidului, din Executiv Dacă pierde competiția pentru funcția de președinte al PNL, zilele lui Ludovic Orban la şefia Camerei Deputaţilor sunt numărate. Ca urmare, va reîncepe negocierea în coaliție, iar Alina Gorghiu, o apropiată a lui Florin Cîțu,, ar putea deveni noua şefă a Senatului, USR-PLUS sau UDMR, urmând să primească, în schimb, șefia Camerei.

Schimbări și în Executiv

Mai mult, dacă UDMR preia președinția Camerei Deputaţilor, echipa Cîţu ar putea revendica Ministerul Dezvoltării, pentru care există cel puţin doi doritori- Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău. Dacă USR-PLUS va emite pretenţii la șefia Camerei, liberalii vor cere în primul rând Transporturile, însă s-ar mulţumi şi cu Justiţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în Guvern se anunță schimbări. Se pare că urmeazî să fie îndepărtaţi cel puţin doi miniştri: Bogdan Gheorghiu (Cultură) şi Adrian Oros (Agricultură). Oros face parte din echipa Orban, în timp ce Gheorghiu nu este deloc simpatizat de premier, susţin surse din conducerea PNL. Scopul echipei Câțu este de a obține Finanţele pentru a i le încredința lui Dan Vîlceanu (şeful PNL Gorj), un bun prieten al premierului Florin Cîţu. Echipa restrânsă a premierului crede că toate aceste mutări ar fi posibile pentru că şi în USR-PLUS vor fi schimbări după Congresul din octombrie. Oricine va ieşi preşedinte va dori o funcţie importantă: Dacian Cioloş ar putea emite pretenţia să primească un portofoliu cu greutate sau funcţia de vicepremier, în timp ce Dan Barna ar putea ţinti Camera Deputaţilor, o funcţie mult mai vizibilă şi care asigură controlul unui for decizional în multe domenii-cheie.

Alina Gorghiu, președinte executiv?

Alina Gorghiu şi Dan Vîlceanu nu sunt luați în calcul doar pentru funcții de stat, ci şi pentru conducerea partidui. Astfel, Dan Vîlceanu este văzut drept o variantă clară pentru poziţia de secretar general al partidului, îmai ales că acestă funcție este încredințată prin decizia personală a preşedintelui PNL. Surse politice din conducerea liberală vorbesc, însă, și despre faptul că echipa Cîţu vizează modificarea Statutului PNL și înființarea funcţiei de preşedinte executiv pentru Alina Gorghiu, scrie adevărul.ro.