Schimbări care vor afecta viața românilor din Germania. Ce se întâmplă din luna august

Schimbări care vor afecta viața românilor din Germania. Ce se întâmplă din luna august Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe evenimente sunt programate să se desfășoare în luna august în Germania, provocând schimbări în viața românilor care locuiesc acolo.

Începând cu luna august, autoritățile din Germania vor începe să emită noile acte de identitate pe care vor fi stocate amprentele posesorului. Amprentele digitale  vor fi scanate și stocate, în format electronic în cip-ul noilor cărți de identitate e cărți de identitate valabile în UE. Introducerea noului document de identitate este de a oferi o protecție sporită deținătorilor și de a împiedica falsificarea lor de către rețelele de infracționalitate, după cum relatează Ziarul Românesc.

Astfel, orice cetățean german care va solicita o nouă carte de identitate începând din 2 august, va trebui să furnizeze și două amprente digitale. Acestea vor fi scanate electronic și vor fi stocate în cipul documentului de identitate. Introducerea noului act de identitate este reglementată de un regulament al Uniunii Europene care va intra în vigoare în prima zi a lunii august.

De menționat că vechile documente de identitate vor putea fi utilizate de posesori până la data expirării lor, când vor trebui preschimbate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura nu este agreată de toată lumea din Germania. Cei care se opun acuză o imensă încălcare a libertăților civile ale populației de către autoritățile statului. Oponenții îi sfătuiesc pe cetățenii din Germania care trebuie să-și preschimbe documentele să solicite o nouă carte de identitate înainte de 2 august, astfel încât să nu fie nevoiți să furnizeze și amprentele. Aceasta ar urma să fie valabilă pentru următorii zece ani.

Evaluarea nationala

Elevii germani încep să revină la școală

În luna august, încep să se întoarcă și elevii la școală, după vacanța de vară, pentru un nou an școlar. În fiecare land, vacanța este programată pentru un anumit interval. Primii care se întorc sunt elevii din Mecklenburg-Pomerania de Vest și Schleswig-Holstein, începând cu 2 august.

În contextul pandemiei de COVID au existat o mulțime de dezbateri legate de restricțiile impuse școlilor la redeschidere. Landurile germane sunt hotărâte ca elevii să revină în clase, dar există temeri că varianta Delta va face acest lucru dificil.

Noi ajutoare sociale pentru familiile sărace

Tot în luna august, autoritățile germane urmează să ofere un nou sprijin financiar familiilor cu venituri mici. Guvernul acordă Kinderfreizeitbonus, un bonus de 100 de euro pentru fiecare copil, familiilor care primesc ajutoare de stat.

Bonusul face parte din „programul de redresare după pandemie” prin care guvernele federale și de land doresc să atenueze consecințele pe termen lung ale restricțiilor impuse în pandemie.

Teste obligatorii la intrarea în Germania

Guvernul german discută introducerea de la 1 august a obligativității prezentării unui test Covid pentru toate persoanele care intră în Germania, indiferent din ce țară vin și indiferent de mijlocul de transport utilizat.

Grevă în sistemul de transporturi feroviare

Claus Weselsky, șeful Uniunii Germane a Conductorilor de Tren (GDL), a anunțat la sfârșitul lunii iunie că grevă în sistemul de transport feroviar ar putea avea loc după 9 august.

Membrii Uniunii votează dacă vor intra în grevă ca urmare a disputei cu Deutsche Bahn. Feroviarii cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Sindicatul solicită creșterea salariului cu 3,2% și un bonus unic de pandemie de 600 de euro.