Atenție la hainele toxice. Chimicalele din materiale pot provoca afecțiuni grave
- Ionel Sclavone
- 24 iulie 2021, 12:47
Substanțele chimice cu care sunt tratate unele haine pot provoca afecțiuni medicale destul de grave. Studiile arată că aceste produse purtate zilnic pot provoca inclusiv anumite forme de cancer.
Mai multe organizații atrag atenția cu privire la chimicalele din haine, care pot provoca grave afecțiuni medicale, între care alergii, eczeme sau tulburări endocrine, după cum relatează noi.md.
Organizația Greenpeace a testat mai multe modele de haine, unele aparţinînd chiar unor producători de lux pentru a stabili cât de toxice sunt. În majoritatea cazurilor, rezultatele testelor au fost pozitive.
Analizele au scos la iveală că în fibrele materialelor din care au fost croite aceste haine se găsesc substanțe chimice foarte nocive. Drept care, organizația a recomandat ca astfel de haine să fie evitate, pentru a nu ne confrunta cu diferite afecțiuni.
Hainele toxice sunt asociate cu unele tulburări endocrine, candidoze genitale, eczeme, infecţii bacteriene. De asemenea, specialiștii atrag atenția că anumite astfel de produse, purtate cu regularitate, pot favoriza apariţia unor forme de cancer.
În haine pot fi întâlnite în jur de 3.000 de substanțe toxice
Problemele apar în special la copii, unde hainele toxice provoacă dermatita atopică, boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin reprize dese de mîncărimi, erupţii cutanate la nivelul extremităţilor, pe trunchi, faţă cu aspect eritematos, uneori cu vezicule sau cruste.
Peste 3.000 de substanţe chimice nocive, existente în haine, pot provoca alergii. Cele mai răspândite sunt metalele (nichel, zinic, cobalt), excipienţi din produsele cosmetice (parafenilendiamina, monothioglicolat, tiomersal etc.), coloranţi din haine, medicamente, latex etc.
Greenpeace precizează că există o categorie de haine toxice, întrucât conţin coloranţi chimici care pot provoca reacţii alergice.
Ce haine tebuie să evităm
Trebuie să reţinem că produsele toxice depistate în haine alterează mediul înconjurător. De asemenea acestea provoacă probleme și persoanelor care le manipulează în timpul confecționării.
În ţările UE, există reglementări menite să-i pună pe cumpărători la adăpost de asemenea haine. Specialiştii ne recomandă să ne protejăm, evitând hainele colorate strident, cu desene metalizate sau cu alte aplicaţii.
De asemenea, suntem sfătuiţi să fim extrem de atenţi la hainele second hand despre care nu ştim nimic, mai precis cine le-a mai folosit înaintea noastră şi ce microbi ascund.