Inventivitatea românilor, greu de egalat. A furat bijuterii în valoare de 4,2 milioane de lire sterline

Inventivitatea românilor, greu de egalat. A furat bijuterii în valoare de 4,2 milioane de lire sterline Jaf. Sursa: Arhiva EVZ

O româncă se află prinsă într-un proces, în Marea Britanie, și este acuzată pentru că a sustras bijuterii dintr-un magazin de lux, în timp ce făcea o evaluare.

O femeie în vârstă de 60 de ani, născută în România, are probleme cu justiția din Marea Britanie. Ea este judecată după ce a fost acuzată că fost protagonista unui jaf în valoare de 4,2 milioane de lire sterline. Inculpata  a pretins că este specialistă în  gemologie (știință care studiază, clasifică, evaluează și certifică pietrele prețioase după metode științifice și în condiții de laborator, fiind o ramură a mineralogiei).

Românca a schimbat diamantele cu niște simple pietre

Ea a intrat într-un magazin de bijuterii de lux Boodles din centrul Londrei și a reușit să sustragă mai multe diamante. Femeia a folosit metoda prestidigitației și a înlocuit valoroasele obiecte cu câteva pietricele. Escrocheria nu a mers prea departe, pentru că reprezentanții magazinului respectiv au observat repede dispariția diamantelor. Așa că au sesizat poliția, iar Lulu Lakatos a fost reținută pentru furt calificat.

„Diamantele fuseseră furate de către acuzată prin prestidigitație. Conspirația în care se presupune că ea a jucat un rol integral și central a fost una de cea mai mare sofisticare, planificare, risc și recompensă posibile”, a declarat procurorul Philip Stott.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeia s-a născut în România, dar a trăit mare parte a vieții în Franța. Acum, ea neagă acuzațiile cu care se confruntă și care o pot băga după gratii pentru o lungă perioadă de timp.

Furtul respectiv ar fi avut loc în anul 2016. Atunci când președintele Boodles, Nicholas Wainwright, s-a întâlnit cu un bărbat pe numele Simon Glas, care a spus că era interesat să cumpere diamante de mare valoare.

Schema elaborată care a dus la tentativa de furt

Cei doi s-au întâlnit în Monaco, acolo unde Nicholas Wainwright a fost prezentat partenerului de afaceri al lui Simon Glas, un bărbat rus pe nume Alexander. Pietrele prețioase, în valoare de 4,2 milioane de lire sterline, includeau un diamant în formă de inimă de 20 de carate, evaluat la peste 2,2 milioane de lire sterline și un diamant roz în formă de pară de trei carate, în valoare de 1,1 milioane de lire sterline.

Un evaluator de pietre prețioase, „Anna”, avea ca sarcină să examineze pietrele prețioase înainte ca acestea să fie puse într-o pungă încuiată și să fie păstrate de Boodles până când bijutierii vor primi banii.

Procurorul Philip Stott a spus că Lula Lakatos a pretins să examineze și să cântărească fiecare dintre cele șapte diamante înainte de a le împacheta individual în hârtie de țesut pretăiată și de a le plasa în cutii opace.

„După ce examinarea a fost finalizată, cutiile au fost plasate într-o pungă cu fermoar asemănătoare unei poșete, care a fost apoi închisă cu un lacăt. Se pare că a fost schimbată cu o pungă identică cu lacăt”, a afirmat reprezentantul acuzării.