În Ţările de Jos, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu peste 500%. Premierul a transmis scuze

În Ţările de Jos, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu peste 500%. Premierul a transmis scuze

Guvernul Ţărilor de Jos este în alertă după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu peste 500%, situaţie la care s-a ajuns pe fondul ridicării majorităţii restricţiilor în iunie şi pentru care prim-ministrul Mark Rutte şi-a prezentat scuzele.

Conform jurnaliştilor britanici de la The Guardian, în Ţările de Jos au fost raportate aproape 52.000 de cazuri noi de Covid-19 săptămâna trecută. Pentru moment, singura veste bună este că numărul spitalizărilor a crescut doar cu 11%.

Conform ultimelor informaţii ale autorităţilor sanitare, 37% dintre noile cazuri de Covid-19 au legătură cu persoane care au contractat noul coronavirus în baruri sau cluburi. Amintim că acestea au fost redeschise la finalul lunii iunie.

Din cauza situaţiei din prezent, programul lor de funcţionare a fost modificat. Astfel, cluburile şi barurile au fost închise, iar restaurantele vor fi deschide doar până la 00:00. „Ceea ce credeam că este posibil s-a dovedit a nu fi posibil în practică. Am judecat greșit, regretăm acest lucru și ne cerem scuze”, a declarat Rutte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul a fost convocat de urgenţă

Amintim că în acest context, parlamentarii olandezi şi-au scurtat vacanţa şi au fost convocaţi pentru sesiunea extraordinară de miercuri. Ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge, a prezentat sâmbătă situația cazurilor de Covid-19.

harta Ţărilor de Jos

Ministrul citat a raportat 10.345 de noi infectări, cu 3.000 peste cele din ziua anterioară şi cu 9.000 sub numărul raportat cu o săptămână în urmă. Este aşteptat ca alte state să impună restricţii de călătorie pentru persoanele venite din Ţările de Jos.

Guvernul condus de premierul Mark Rutte a fost acuzat de neglijenţă din cauza deciziei de a elimina aproape toate restricţiile la 26 iunie. În noul context, festivalurile şi alte evenimente cu participare numeroasă au fost interzise. „Trebuie să încetinim răspândirea rapidă a virusului”, a precizat premierul.

Focare în discotecile din Ţările de Jos

Atenţia autorităţilor a fost atrasă de focarele din discoteci, dar şi de creşterea infectărilor cu varianta Delta a noului coronavirus chinezesc. Spre exemplu, într-un club din Enschede, cel puţin 200 de persoane s-au infectat într-o noapte. Amintim că epidemiologii avertizează că al patrulea val pandemic – Delta – ar putea să afecteze sute de mii de tineri.

De asemenea, tulpina Delta reinfectează pacienți care au contractat boala şi se extinde în România. Mai trebuie spus că la primul festival organizat în Ţările de Jos după carantină, cel puţin 12 participanţi au intrat deja infectaţi la 2 şi 3 iulie. Cu privire la acest caz, a fost deschisă o anchetă epidemiologică. 10.000 de persoane au participat zilnic la acel festival.