Tulpina Delta reinfectează pacienți care au contractat boala. De câte doze de vaccin este nevoie pentru a se asigura protecția. STUDIU

Tulpina Delta reinfectează pacienți care au contractat boala. De câte doze de vaccin este nevoie pentru a se asigura protecția. STUDIU

Tulpina Delta a coronavirusului infectează inclusiv persoanele care au contractat boala, iar grupa de risc este reprezentată în special de adulții tineri. O singură doză de vaccin nu ajută, însă nici a doua doză de ser imunizator nu face minuni în fața variantei indiene, spun specialiștii.

Un studiu de ultimă oră arată că persoanele care au contractat deja COVID-19 riscă să se reinfecteze ca urmare a răspândirii accelerate și agresive a tulpinii Delta. De asemenea, specialiștii avertizează că o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca nu este suficientă pentru a asigura imunitate în fața mutației. Experții din Sănătate spun că o singură doză de vaccin a serurilor amintite oferă protecție de doar 10% în cazul tulpinii indiene.

Delta poate învinge anticorpii. Este de patru ori mai puternică decât mutațiile anterioare

Analizele realizate de cercetători arată că varianta Delta, prin comparație cu mutația Alpha, este de patru ori mai capabilă să învingă protecția oferită de anticorpii generați ca urmare a contractării bolii.

Potrivit noului studiu, o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca nu oferă decât 10% protecție în fața tulpinii indiene. O singură doză de ser imunizator s-a dovedit a fi "slab sau complet ineficientă" împotriva variantelor Delta (indiană) și Beta (sud-africană).

Nivelul de protecție, chiar după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, scade cu până la cinci ori în cazul infectării cu Delta

Specialiștii spun că mutația în cauză este cu până la 60% mai contagioasă decât versiunea anterioară a COVID-19 din Marea Britanie.

Odată cu administrarea celei de-a doua doze de vaccin, nivelul anticorpilor din organismul uman crește până la 95%, deși specialiștii spun că nivelul de protecție scade de trei până la cinci ori în cazul infectării cu tulpina Delta, prin comparație cu mutația Alpha.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Institutul Pasteur. În cadrul acestuia, oamenii de știință au izolat agentul infecțios de la un călător care s-a întors din India și au studiat sensibilitatea acestuia față de tulpina Delta, potrivit The Telegraph.

Valul patru al pandemiei este mai aproape decât se credea

Valul patru al pandemiei se apropie cu pași repezi de România. Un studiu arată că, în cel mult o lună de zile, România va raporta mii de cazuri de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului, iar efectele vor fi devastatoarea. Presiunea exercitată asupra unităților sanitare din România poate căpăta proporții neașteptate, dacă populația nu se imunizează împotriva coronavirusului.

La nivel urban, gradul de imunitate colectivă la nivel urban este de peste 60% din populație – este vorba despre aproximativ 6, 5 milioane de persoane. Specialiștii spun că România a înregistrat o evoluție majoră în acest sens, având în vedere că, în luna mai, imunitatea populației era sub 2%. Dacă s-ar lua în calcul și populația din mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News