Noua mutație COVID-19 lovește și în mijlocul Oceanului Indian. Virusul a acționat rapid și agresiv

Noua mutație COVID-19 lovește și în mijlocul Oceanului Indian. Virusul a acționat rapid și agresivCutremur în Oceanul Pacific. Sursa foto: arhivă EVZ

Varianta Delta a virusului SARS-Cov-2 lovește năprasnic. Peste tot, oriunde și oricum. Iar cazul echipajului de pe nava britanică HMS Queen Elizabeth va fi cercetat în următoarea perioadă.

Deși s-au luat toate măsurile necesare, la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth, nava amiral a marinei britanice, a fost confirmat un focar de contaminări cu COVID-19, relatează miercuri DPA. Practic, nu se știe de unde a izbucnit acest focar. Mai ales că echipajul are un număr restrâns de oameni.

Echipajul HMS Queen Elizabeth se află în largul Oceanului Indian

Portavionul - care a efectuat până în prezent un sfert din cele 28 de săptămâni ale misiunii sale în larg la conducerea unui grup aeronaval, din care fac parte un distrugător american şi 10 avioane F35-B ale infanteriei marine a SUA (U.S.Marine Corps) - se află în prezent în Oceanul Indian în cadrul unui turneu mondial în aproximativ 40 de ţări.

Un purtător de cuvânt al Royal Navy a indicat într-un comunicat că „în cadrul testelor de rutină, un număr mic de marinari din cadrul grupului aeronaval a primit rezultate pozitive la COVID-19”.

„Întreg personalul detaşat în cadrul grupului aeronaval condus de Marea Britanie a primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, iar la bord există o serie de măsuri de limitare a răspândirii infecţiei, precum măştile, distanţarea socială şi urmărirea contacţilor”, a indicat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit BBC, numărul total al personalului echipajelor din componenţa acestui grup aeronaval este de 3.700.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, subliniase cu o zi în urmă că această desfăşurare este un exemplu al modului în care militarii britanici şi americani pot să acţioneze 'în mod unitar' împreună, potrivit dpa.

Varianta Delta, cea mai periculoasă până în prezent. Previziunile sunt apocaliptice

Epidemiologii trag un semnal de alarmă în legătură cu efectele noului val pandemic generat de varianta Delta de coronavirus ce devine predominantă de la o zi la alta în toate țările. Cei mai expuși vor fi tinerii.

Cercetătorii susțin că sute de mii de tineri vor avea de suferit din cauza COVID lung, în special cei nevaccinați.

Semnalul de alarmă vine din Marea Britanie, unde varianta Delta și-a făcut din plin prezența și relaxarea e pe cale să se producă, pe 19 iulie, după amânarea de o lună.

Cercetătorii de la Imperial College spun că al patrulea val pandemic – Delta – ar putea să afecteze sute de mii de tineri. Asta pentru că vaccinarea din Regatul Unit a atins cote importante, în special în rândul persoanelor în vârstă și vulnerabile, astfel că numărul celor care vor ajunge în spital sau vor deceda va fi infinit mai mic în comparație ce a provocat până acum coronavirusul.

Marea Britanie, cuprinsă total de varianta Delta?

Ei avertizează că, odată cu eliminarea restricțiilor, la începutul săptămânii viitoare, varianta Delta se va răspândi și mai accelerat în Marea Britanie, în special în rândul celor nevaccinați, adică al tinerilor. Numărul infectărilor ar putea urca la cel puțin 1 milion și maximum 2 milioane. Iar prognoza nu este prea bună, pentru că studiile făcute până în prezent arată că pacienții mai tineri nevaccinați au un risc ridicat de a manifesta simptome de COVID lung.

Cercetări recente dintr-un studiu care a cuprins mai multe instituții din Marea Britanie privind convalescența au arătat că „long COVID” a fost semnificativ mai frecvent la vârsta mijlocie (17%) decât la persoanele mai tinere (7,8%). Dar „long COVID” este mult mai sever la unii decât la alții: aproximativ 1,2% dintre tinerii de 20 de ani și 4,8% dintre persoanele de vârstă mijlocie intervievate pentru studiu au declarat că boala lor este suficient de gravă pentru a avea un impact asupra rutinei zilnice.

„Vedem o reducere foarte clară a riscului de COVID lung la toate grupele de vârstă dacă s-au administrat ambele doze de vaccin”, susține Claire Steves, epidemiolog și autor principal al studiului Convalescence la King’s College din Londra, scrie The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News