Marea Britanie își arată mușchii față de Beijing. Portavionul HMS Elisabeth va fi relocat în Marea Chinei de Sud
- Ionel Sclavone
- 9 iulie 2021, 14:55
În următoarele luni, portavionul HMS Queen Elizabeth, al Marii Britanii, va ajunge în Marea Chinei de Sud, unde va participa la o serie de exerciții militare. Apariția navei britanice în zonă ar putea irita Beijingul care a revendicat Marea Chinei de Sud.
Noul portavion HMS Queen Elizabeth a participat la exercițiile NATO în Marea Mediterană în luna mai după care s-a angajat într-o călătorie de opt luni, în care va traversa Marea Chinei de Sud. HMS Queen Elizabeth va face exerciții cu nave navale din Statele Unite, Singapore, Japonia și Coreea de Sud, de-a lungul traseului, după cum relatează publicația Express.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că desfășurarea de forțe din Marea Chinei de Sud va arăta statelor precum China că Marea Britanie crede în dreptul internațional al mării.
El a explicat că în cadrul exercițiilor militare navale, la care participă 40 de națiuni și care se desfășoară pe, parcursul mai multor luni, în Marea Mediterană, Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud, Marea Britanie își va demonstra capacitățile sale militare. Pentru China, acest demers, reprezintă, însă o amenințare, dat fiind că a revendicat toată Marea Chinei de Sud.
„Unul dintre lucrurile pe care le vom face va fi să le arătăm prietenilor noștri din China că noi credem în dreptul internațional al mării”, a spus premierul britanic. El a adăugat că nu se dorește o antagnizare a relațiilor cu China, dar Regatul Unit intenționează să joace un rol important, în susținerea sistemului internațional de drept maritim.
„Nu vrem să antagonizăm pe nimeni, dar credem că Regatul Unit joacă un rol foarte important, alături de partenerii americani, olandezi, australieni, indieni etc., în susținerea sistemul internațional bazat pe reguli de care depindem cu toții”, a precizat Boris Johnson.
Marea Chinei de Sud un punct sensibil pe harta maritimă
Portavionul HMS Queen Elizabeth se află în drum spre Marea Chinei de Sud, după ce a luat parte la exercițiile NATO din Marea Mediterană. Comandorul Steve Moorhouse a declarat că portavionul reprezintă o declarație foarte puternică din partea Marii Britanii.
„Arată că suntem o forță navală globală și că ne dorim să rămânem la acest nivel. Scopul nostru este să menținem o prezență mai persistentă a forțelor Regatului Unit în această regiune”, a precizat comandorul.
China revendică 90 la sută din Marea Chinei de Sud, potențial bogată în energie, dar alte state, precum Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam își revendică și ele părțile.
Statele Unite s-au opus pretențiilor teritoriale expansive ale Chinei în zonă și a trimis nave de război în mod regulat pe calea navigabilă pentru a demonstra libertatea de navigație.
Marea Britanie dorește să-și mențină influența globală
Marea Britanie a fost principalul aliat militar al Statelor Unite în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan. Alături de Franța, britanicii au reprezentat principala putere militară din Uniunea Europeană.
Decizia sa din 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării rolul său de putere globală.
Pentru a răspunde la aceste preocupări Londra a anunțat, anul trecut, cea mai mare creștere a cheltuielilor sale militare, de la Războiul Rece până în prezent. la sfârșitul anului trecut și a promovat influența transportatorului, construit la un cost de peste 3 miliarde de lire sterline (4,26 miliarde de dolari).
Marea Britanie deține două portavioane
În prezent, Marea Britanie, ca și China, are două portavioane, ambele țări fiind depășite la acest tip de nave de Statele Unite care deține 11 portavioane. Noua navă, de 65.000 de tone, transportă opt F-35B britanice și 10 F-35 americane, precum și 250 de pușcași marini americani, ca parte a echipajului său de 1.700 de membri.
Portavionul va fi însoțit de două distrugătoare, două fregate, un submarin și două nave de sprijin în călătoria sa de 26.000 de mile marine. De asemenea, din flota care se deplasează spre Marea Chinei de Sud mai fac parte un distrugător american și o fregată din marina olandeză.