Medicul și scriitorul FIorin Chirculescu: "Pandemia nu s-a transformat în binele pe care ni l-am dorit". VIDEO
- Andreea Vlad
- 8 iulie 2021, 21:00
"Un foarte mare prozator", cum îl descrie Mirel Curea, gazda emisiunii "Dosare de presă", Florin Chirculescu lucrează în prezent la un roman despre Eminescu și progresism. O temă inspirată de pandemie, în fața căreia a luptat în prima linie ca medic, la Spitalul Universitar de Urgență. Spirit lucid, se teme că oamenii nu au înțeles cu adevărat lecțiile pandemiei de Covid-19, eveniment care are loc o dată la un secol.
Pasionat de marea literatură, Florin Chirculescu regretă că omenirea tratează superficial marele prag reprezentat de pandemie. Cu toată că trăim într-o eră în care "s-a democratizat cunoașterea", în care "avem trufia de a ne considera superiori oamenilor din secolul 16", totuși noi "nu inventăm nimic".
Din punctul său de vedere, o mare problemă a lumii actuale este: care sunt efectele progresului? Admite că "miștocăreala face parte din noi", din ADN-ul românului, iar bunul simț e mai greu de deprins.
"În momentul în care te-ai apucat de un pacient, ăla e al tău"
În plan profesional, crede că "e înscris în codul profesiei medicale să ai grijă de om la necaz". De aceea are mare grijă la relația cu pacienții săi astfel încât "să nu îi mai cadă cerul moral în cap unui om deja căzut de o boală".
Este recunoscător că a deprins tainele meseriei de chirurg de la o echipă formidabilă de la Spitalul Cantacuzino sau de la medicii spitalului CFR2. Este convins că dacă un medic nu lucrează minimum 80 de ore pe săptămână, ar fi mai bine să se apuce de altceva. A fost medic pe navă, iar primul său caz și-l aduce aminte perfect. "În Anglia ne-am dus prima dată. Aveam un pacient pe vapor, l-am dus la celebrul St. Thomas, cu teama ca nu care cumva să mă fac de râs că sunt român. Înainte de '89 era un fel de complex cu Occidentul", își amintește el.
"În spitale a fost un dezastru, ca la Stalingrad"
Crede că medicii români au o bună pregătire, dar în România totul "funcționează într-o magmă". Este un adept al liberalismului clasic și crede într-o societate clădită pe "principii liberale, dar sănătoase, cu două accente: educație și sănătate. Fără educație, vei avea o țară șchioapă și ușor manipulabilă".
Pandemia l-a marcat la propriu, căci "era jale, se prăbușeau secțiile pe noi. În spitale a fost dezastru, pe culoare era ca la Stalingrad". Controversa măștii de protecție și a vaccinării anti-Covid i-a ridicat o altă întrebare: când se termină libertatea mea raportat la ceilalți? Dacă ne supunem ne pierdem libertățile?
"Eu speram că pandemia va zdruncina niște lucruri imorale. Nu s-a transformat în binele pe care ni l-am dorit noi. Au fost niște minciuni care s-au vehiculat. Acum are loc o învrăjbire", conchide Florin Chirculescu.
Ediția integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:
Sursa foto: Facebook