Legumele cu cele mai multe otrăvuri provin din România şi Turcia. De unde putem mânca cele mai sănătoase produse
- Antonia Hendrik
- 16 iunie 2021, 10:50
Într-un raport oficial al ANSVSA se arată că nici o probă de fructe și legume din UE nu a fost neconformă, în schimb la aproape toate produsele din România și Turcia au fost probleme.
Probe luate la produsele din România
În România, au fost depistate 15 probe neconforme, cu reziduuri de Fipronil în ouă de găină; 4 probe neconforme cu Fipronil în ouă de găină amestecate întregi; 8 probe neconforme cu Firpronil în țesut gras de pasăre.
-2 probe de salată cu Chlorothalonil;
-1 probă de spanac cu Chlorothalonil;
-1 probă de mere cu Dimethoate;
-1 probă de pătrunjel cu Dimethoate;
-1 probă de pătrunjel cu Omethoate;
-2 probe de frunze de mărar cu Spiroxamine;
-1 probă de frunze de mărar cu Tebuconazole;
-2 probe de frunze de mărar cu Triadimenol;
-1 probă de mărar cu Propiconazole;
-1 probă de mărar cu Chlorpyrifos-methyl;
-1 probă de ceapă verde cu Chlorpyrifos,
-1 probă de roșii cu Chlorpyrifos,
-1 probă de ceapă verde cu Carbendazim,
-1 probă de ceapă verde cu Tiofanate-metil,
.1 probă de pere cu Fenhexamid.
Probe la produsele din Turcia:
-2 probe de rodii cu Acetamiprid,
-1 probă de rodii cu Metalaxil, Piraclostrobin și Boscalid,
-1 probă de gutui cu Indoxacarb;
-1 probă de vinete cu Acetamiprid;
-1 probă pepene galben cu Acetamiprid și 3 probe ardei dulce cu Buprofezin.
Pe lângă acestea, au mai fost depistate 2 probe neconforme de mere din India și 1 probă de piersici din Egipt.
Ce înseamnă probă neconformă
Probă neconformă este aceea care conține urme de pesticide interzise pentru un anumit tip de cultură sau pentru anumite specii de animale, iar reziduurile depistate depășesc limita maximă admisă, responsabilii fiind de regulă supuși cercetării penale, întrucât pun în pericol viața și sănătatea publică, informează lantulalimentar.ro