România nu mai vrea AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a explicat cum s-a ajuns aici

România nu mai vrea AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a explicat cum s-a ajuns aicisursă: arhivă EvZ

Din cauza faptului că România are foarte multe doze de vaccin împotriva Covid-19 care vor expira peste o lună, autorităţile sanitare au oprit solicitările pentru serul produs de AstraZeneca, iar coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se va întâmpla mai departe.

România nu mai vrea AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a explicat cum s-a ajuns aici şi ce se va întâmpla cu dozele care vor depăşi termenul de valabilitate. Astfel, Guvernul României se pregătește să revândă vaccinurile, iar cele care vor expira înainte de a fi comercializate vor fi distruse.

Conform unui document obţinut de Observator, „România a cerut deja stoparea livrărilor de AstraZeneca, iar situaţia s-ar putea repeta şi pentru celelalte tipuri de ser”. Aici s-a ajuns după ce mai puţin de 12.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore.

România nu mai vrea AstraZeneca

În acest context, multe dintre dozele de vaccin împotriva Covid-19 vor expira în depozite. De asemenea, câteva milioane de fiole sunt aşteptate în ţară, iar autorităţile trebuie să le facă loc, având în vedere că nu există o capacitate mare de stocare.

Prim-ministrul Florin Cîţu a fost informat despre toate aceste aspecte, dar şi despre faptul că „la finalul anului vom avea un surplus de peste 36 de milioane de doze”. Conform sursei citate, estimările Comitetului Național de Vaccinare se bazează pe un ritm de vaccinare de 40.000/persoane pe zi, dar în ultimele zile abia am au fost raportate 30.000.

Cumva, era de aşteptat… Măsurile de relaxare a restricţiilor şi numărul tot mai mic de infectări cu Covid-19 au golit centrele de vaccinare. Spre exemplu, la Iaşi, într-o comună cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din judeţ, se închid centrele create special pentru inocularea serului împotriva Covid-19.

În ţară se iau primele măsuri

„Trebuie să eficientizăm costurile într-un fel sau altul”, a declarat Doru Arvinte, inspector în cadrul primăriei din Voinești. În documentul obţinut de Observator se arată că aproximativ 60.000 de doze de AstraZeneca vor expira la sfârşitul lunii iunie.

„Foarte probabil că vor intra pe o procedură foarte clară de distrugere în momentul în care ies din termenul de valabilitate. La acest moment, capacitatea de stocare este de patru milioane, a fost crescută în ultima săptămană”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

O nouă tragedie în Marea Britanie. Mama a trei copii „sănătoasă”, moare la câteva zile după vaccinul AstraZeneca

AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare a fost completat de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „România lucrează la a finaliza procedura empirică, cadrul juridic prin care revânzarea poate fi posibilă. Există dorinţă la nivel global foarte mare.

Urmează Pfizer şi Moderna

Guvernul a cerut deja oprirea livrărilor de vaccin AstraZeneca şi, în curând, ar putea face acelaşi lucru pentru Pfizer și Moderna. Pentru că nu mai avem unde să le ţinem.”

În ciuda declaraţiilor oficiale în care se sublinia că România va avea imunitate colectivă până la toamnă (n.r. – ar fi trebuit să fie vaccinaţu 70% dintre români), în documentul citat se arată că doar 45% din populaţie va fi imunizată până la finalul anului

Totuşi, şi aceasta este o estimare mai mult decât optimistă. Duminică s-au vaccinat cu prima doză numai 9.888 de persoane, iar dacă acest ritm va fi păstrat, până la finalul anului se vor imuniza sub 2 milioane de persoane. În cel mai bun caz, numărul celor imunizaţi poate ajunge la 6,2 milioane, conform observatornews.ro.