Avertismentul unui general: „Se încearcă ruperea militarilor români activi de cei în rezervă”

Avertismentul unui general: „Se încearcă ruperea militarilor români activi de cei în rezervă”

Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, atrage atenția asupra unor discriminări la nivelul pensiilor militare şi acuză totodată că se încearcă ruperea Armatei României.

Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, prezent în cadrul emisiunii „Punctul militar”, DefenseRomania, a declarat că în 2015, imediat după ce a fost adoptată legea pensiilor militare, după venirea la putere a guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș, „s-a adoptat o ordonanță de urgență în care s-au modificat peste 30% din punctele esențiale ale legii, deși nu a fost constituțional”.

Nicolae Gropan: „Și mai trist și dureros este că acum, la ora actuală, tot pe acești oameni vor să îi lovească. Există un Pl-x 199 care e la Camera Deputaților, referitor la modificarea Legii 223. MApN susține acolo o idee în care pentru militari condițiile de muncă nu mai sunt valabile. Ei susțin, de exemplu, ca la pensie să fie luată în calcul doar perioada efectivă. Ori această problemă îi anulează în totalitate pe cei care au ieșit din sistem, dar înainte în parteneriatul de pace au fost inclusiv în teatrele de acțiuni din afară. În Angola, Albania, Kosovo etc. Ei nu mai beneficiază de condiții deosebite deoarece inițiativa spune că se ia în calcul doar perioada efectiv lucrată”, a precizat generalul.

Generalul Gropan: În orice țară bananieră condițiile de muncă sunt respectate

„În orice țară bananieră condițiile de muncă sunt respectate. Acești militari, cei care îndeplinesc condițiile de anul trecut despre militarii veterani în teatrul de operații vor beneficia totuși probabil de îndemnizația de 1.000 de lei. Trist și foarte grav e că se încearcă împărțirea Armatei în două: Cei care au servit în Armată și sub Tratatul de la Varșovia și cei care au servit în perioada NATO”, a mai subliniat generalul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu privire la cei 1.000 de lei, de acest beneficiu vor avea parte doar cei care au servit în Armată după aderarea la NATO, şi spune: „Culmea e că această problemă e susținută de actuala conducere a MApN. Cei care au fost în aplicații și poate în condiții mai grele pe vremea Tratatului de la Varșovia, ei nu beneficiază de această aplicație de 1.000 de lei. De suma respectivă beneficiază doar cei care au fost în teatrele de operații după aderarea în NATO”, a explicat Gropan.

În ce constă discriminarea relatată de generalul Gropan

Generalul Nicolae Gropan subliniază faptul că „în mod deosebit se încearcă ruperea părții active de partea de rezervă prin toate mijloacele”. „Pentru cei care nu știu, concret, o primă încercare a fost când s-a inițiat ideea de a se face un semn distinctiv pentru cadrele militare în rezervă și în retragere”.

Mai precis, întrebat la ce semn distinctiv face referire, generalul a explicat: „Așa cum militarii în activitate au trecut pe uniformă „România” și numele, pentru cei în rezervă sau retragere, când participă la activități ce impun ținuta, ar fi trebuit să scrie în loc de „România” - „rezervist” sau „în retragere”. Ei au justificat că ar fi o demonstrație de respect. Dar izolând militarul?”.

„Din păcate la ora actuală există în loc de respect o persecuție. Politică, social-economică și biologică, pe criterii de vârstă. În Armată la această oră sunt 13-14 categorii de pensionari militari, în funcție de anul în care au ieșit la pensie, discriminați pe bază de vârstă”, a concluzionat generalul Nicolae Gropan în interviul acordat pentru defenseromania.