Joe Biden a discutat cu liderii din Israel și Palestina. Ce mesaje a transmis președintele SUA

Joe Biden a discutat cu liderii din Israel și Palestina. Ce mesaje a transmis președintele SUA

Joe Biden, președintele Americii, a discutat, telefonic, și cu Benjamin Netanyahu, și cu Mahmoud Abbas, într-o încercare de intermediere a conflictului dintre Israel și Palestina.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), a purtat discuții telefonice, sâmbătă, cu Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, și cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene. Subiectul a fost legat de războiul care a izbucnit în această săptămână, între cele două tabere, și care s-a lăsat cu violențe sângeroase, atacuri cu rachete, zeci de morți și sute de răniți.

Ce le-a cerut Joe Biden celor doi lideri din Israel și Palestina

Liderul de la Casa Albă i-a transmis premierului Netanyahu că SUA consideră în continuare că Israelul are dreptul de a se apăra. Pe de altă parte, el și-a exprimat îngrijorarea pentru victimele în rândul civililor, înregistrate de ambele tabere. Președintele din SUA i-a cerut lui Netanyahu ca jurnaliștii să aibă parte de protecție în timpul acestui conflict. Ieri, israelienii au bombardat turnul al-Jalaa din Gaza City. Acolo unde sunt birourile agenției americane de presă Associated Press. Tot acolo funcționează și televiziunea al-Jazeera, conform BBC.

Joe Biden a vorbit pentru prima dată, de când a fost învestit în funcția de președinte al Americii, cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene. Și i-a cerut liderului politic să consolideze parteneriatul americano-palestinian. Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a cerut încetarea tirului cu rachete lansate asupra Israelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miza negocierilor de pace dintre cele două tabere

Dar, președintele Abbas conduce în Cisiordania și are puțină influență în Fâșia Gaza, zonă ce este controlată de militanții Hamas. Joe Biden le-a mai transmis celor doi lideri să rămână în continuare angajați în efortul de a găsi soluții pentru conflictul istoric dintre cele două tabere.

După cum a anunțat „The Times of Israel”, Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas vor purta negocieri pentru încetarea focului, săptămâna viitoare. Discuțiile vor fi intermediate și de SUA, și de Rusia.

Hamas vrea să arate că sunt adevărații apărători ai drepturilor palestinienilor, nu doar în Gaza, dar și în Cisiordania și în Ierusalim. Israelul vrea să demonstreze că a provocat daune serioase organizației Hamas.