Evenimentul Zilei > International > SUA avertizează Israel: protecția jurnaliștilor nu se negociază. Forțele israeliene, acuzate că au profitat de mass-media VIDEO
SUA avertizează Israel: protecția jurnaliștilor nu se negociază. Forțele israeliene, acuzate că au profitat de mass-media VIDEO

SUA avertizează Israel: protecția jurnaliștilor nu se negociază. Forțele israeliene, acuzate că au profitat de mass-media VIDEO

SUA cer protejarea jurnaliștilor în contextul în care forțele armate israeliene au atacat sediile agenției internaționale de știri AP și a televiziunii Al-Jazeera.

SUA cer Israelului să aibă în vedere protecția deplină a jurnaliștilor. Casa Albă semnalează că acest aspect este unul de o importanță deosebită. Purtătorul de cuvânt al Executivului american a comunicat astăzi, pe Twitter, că independența presei este extrem de însemnată.

„Le-am spus direct israelienilor că garantarea securităţii jurnaliştilor şi a media independente este o responsabilitate de o importanţă capitală”, a scris pe Twitter Jen Psaki, purtătorul de cuvânt sus-amintit.

Context. Israel a bombardat sediile presei

Poziția Statelor Unite ale Americii vine în contextul în care agenția internațională de știri AP s-a declarat „şocată şi oripilată” de atacul forțelor militare israeliene, care știau că în turnul pe care l-au atacat în Gaza se află sediile AP și a postului de televiziune Al-Jazeera.

Atacul din partea Israelului e fost considerat drept o „evoluţie incredibil de îngrijorătoare”, notează Agerpres. Trebuie subliniat că postul de televiziune Al-Jazeera a atras atenția în acest context, în legătură cu o „crimă” şi intenția de a „reduce media la tăcere”, de către forțele israeliene.

Israel, acuzat că a profitat de mass-media

Forțele armate israeliene au fost acuzate că folosesc presa internațională în avantajul lor. Reprezentanți ai organizației teroriste Hamas acuză Israelul că i-a jucat pe degete după ce, presa a răspândit informația falsă precum că armata israeliană s-ar fi pregătit de un atac terestru. În timp ce militanții Hamas se pregăteau de luptă pe teren, forțele armate israeliene au distrus, în 40 de minute, poziții importante ale grupării Hamas.

Jurnaliștii străini nu au rămas indiferenți față de atitudinea autorităților israeliene. Presa internațională s-a arătat foarte nemulțumită de felul în care IDF a profitat de puterea mass-mediei pentru a întinde o cursă organizației Hamas.

Casa Albă a trimis un emisar în Israel în Palestina pentru a solicita, din nou, „dezescaladare”. Hady Amr, oficial al guvernului american care servește ca secretar adjunct adjunct pentru afaceri israeliene și palestiniene în Biroul Afacerilor din Orientul Apropiat din cadrul Departamentului de Stat al SUA, se va întâlni, duminică, cu lideri israelieni, la Ierusalim, și palestinieni, în Cisiordania.

Și Associated Press critică Israel

Reacția Associated Press nu a întârziar să apară. La fel ca SUA, instituția-simbol critică decizia luată de oficialii din Israel.

„Suntem şocaţi şi oripilaţi de faptul că armata israeliană ţinteşte şi distruge imobilul în care se afla biroul AP şi altor media din Gaza”, a afirmat într-un comunicat patronul agenţiei Associated Press, Gary Pruitt.

„Ei cunoşteau de mult timp amplasamentul biroului nostru şi ştiau că acolo se află jurnalişti. Am fost avertizaţi că imobilul va fi lovit”, a adăugat el.