A scăzut rata de infectare în București, urmează renunțarea la unele restricții. Cine își redeschide porțile

A scăzut rata de infectare în București, urmează renunțarea la unele restricții. Cine își redeschide porțile

Rata de infectare din București a scăzut sub pragul de 1,5 la mia de locuitori, așa că în Capitală vor fi adoptate relaxări ale restricțiilor adoptate în pandemie.

Veste bună pentru București, care a revenit în „zona verde” din punct de vedere al infectărilor cu coronavirus. Incidența a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile și este de 1,49. În aceste condiții, urmează o serie de relaxări ale restricțiilor, cum ar fi funcționarea restaurantelor și sălilor de spectacole la o capacitate de 50%.

Urmează relaxării în București, după ce a scăzut incidența

„Următorul prag stabilit de experţii epidemiologi este de 1,5 la mia de locuitori şi acolo vor interveni o serie de relaxări, aşa cum sunt prevăzute în legislaţie, de exemplu sălile de spectacol şi restaurantele vor putea funcţiona la o capacitate de 50% şi vor putea fi permise, de exemplu, evenimentele în aer liber cu maximum 300 de participanţi, gen concerte. (…) Lucrurile sunt discutate de experţi epidemiologi. Acestea sunt scenariile după care lucrăm acum. Am văzut că dau roade, deci încrederea mea este în epidemiologi”, declara Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Altfel, marți, Valeriu Gheorghiță a anunțat că activitatea de vaccinare a pacienţilor din spitale poate să înceapă în unităţile medicale în care funcţionează deja centre de imunizare.

Valeriu Gheorghiță, anunț despre campania de vaccinare

„O prioritate în această perioadă este demararea activităţilor de vaccinare în unităţile sanitare cu paturi atât în cele private, cât şi în cele de stat. De principiu, activitatea poate să înceapă în spitalele în care există deja un centru de vaccinare. Dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare şi vor fi alocate pentru vaccinarea pacienţilor internaţi, pacienţii eligibili folosind aceleaşi credenţiale, aceleaşi ID-uri ale centrelor de vaccinare deja organizate în unităţile sanitare respective.

Ştim că în etapa I a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unităţile sanitare. În momentul de faţă, vorbim de circa 100 de centre care încă mai funcţionează în unităţile sanitare, aşa încât noi în aceste zile vom centraliza şi vom configura în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor toate spitalele aşa încât ele vor începe progresiv să solicite doze şi să poată vaccina”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.