Ministrul Cercetării dă vina pe ”greaua moștenire” pentru eșecul Laserului de la Măgurele. A fost exclus din consorțiul european ELI-ERIC

Ministrul Cercetării dă vina pe ”greaua moștenire” pentru eșecul Laserului de la Măgurele. A fost exclus din consorțiul european ELI-ERIC

După ani de negocieri intense, România s-a văzut exclusă, prin mega-proiectul Laserul de la Măgurele, din consorțiul European ELI-ERIC. Este cel mai important proiect științific al țării noastre din toate timpurile.

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a invocat istoricul proiectului pentru neincluderea României în prestigiosul Comitet ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), notează Hotnews.

Ministrul Cercetării: ”Neîncrederea anterioară nu a putut fi recuperată în două luni

”Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), România nu a fost inclusă în consorțiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni. Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de 10 ani, la realizarea acestei infrastructuri.”, a explicat ministrul.

”Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului”

Ciprian Teleman dă însă asigurări că până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care compun infrastructura. Astfel, aceasta va  putea fi folosită pentru proiecte importante de cercetare și dezvoltare. Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului, a precizat ministrul.

”Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, MAE, MCID și IFIN HH. Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului, în același timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunității științifice din întreaga lume. Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalți actori implicați, atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ. ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat”, a scris Teleman pe Facebook.

Pe 5 mai, Comisia Europeană a luat decizia de a înființa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă și Ungaria, fără România. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense, arată un comunicat al ELI.

”Există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți angajați în proiect. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională”, se mai arată în comunicatul ELI, fără a se preciza însă și o dată certă.

Ratarea țintelor asumate a dus România la pierderea calității de membru

România a pierdut calitatea de membru după ce nu și-a atins țintele asumate. Apoi a încercat să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să re-atingă această țintă în anul 2023.

ELI-ERIC a anulat posibilitatea părții române de a opta pentru statutul de Membru Gazdă, lăsând doar opțiunea de a adera ca Observator (într-o primă variantă) sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic, fără ca România să fie membru al ELI-ERIC (în a doua variantă). Prin decizia de miercuri, România a pierdut și acest statut.

„Această decizie înseamnă că toate laboratoarele pot funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație”, a precizat Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium. „Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este intens”.

Laserul de la Măgurele, cel mai important proiect științific al României

Ca organizație internațională, membrii ERIC sunt țări care contribuie științific și financiar la consorțiu. Republica Cehă, Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori. Germania și Bulgaria se alătură ca observatori, urmând a se alătura pe deplin la o dată ulterioară.

Integrarea facilităților ELI este planificată să aibă loc în următorii 2-3 ani și va cuprinde o fază operațională inițială. Fuziunea este facilitată de o subvenție de 20 de milioane euro acordată de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020 „IMPULSE”.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai important proiect științific al României din toate timpurile. Finanțat de Comisia Europeană cu peste 300 de milioane de euro, alături de alte două proiecte asemănătoare din Cehia și Ungaria, laserul din România ar fi trebuit să intre într-un consorțiu european care să-i asigure acces la finanțari și la proiecte de cercetare. Din păcate, România nu a fost inclusă in consorțiul ELI-ERIC. Conform unei estimări a Băncii Mondiale, întreținerea facilității ar costa România 30 de milioane de euro pe an.

Sursa foto: gov.ro