Evenimentul Zilei > Social > Românii intră în era digitală. Caracteristicile noului document electronic
Românii intră în era digitală. Caracteristicile noului document electronic

Românii intră în era digitală. Caracteristicile noului document electronic

Noile documente de identitate electronice vor fi disponibile începând din august 2021. Anunțul a fost făcut de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, susţine că, începând din august, românii vor avea documente de identitate electronice. Dimensiunile  noilor documente de identitate vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.

Documente de identitate noi din August 2021

“Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”.”, a afirmat Ciprian Teleman, luni seară, într-o postare pe Facebook.

Potrivit ministrului Cercetării, Inovării și digitalizării, statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument.

“Romania, go digital!”, a încheiat Ciprian Teleman.

Elemente de securitate sporite la noile documente de identitate

„Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a declarat, de asemenea, la începutul lunii martie 2021, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Guvernul României a adoptat în prima decadă a lunii martie o Hotărâre de Guvern care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

De asemenea, în data de 29 martie 2021 s-a publicat Hotărârea nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, potrivit Asociației VeDem Just.

Anul trecut au fost aduse mai multe modificări la legislaţia privind actele de identitate, prin Legea nr. 162/2020, care se pun în aplicare prin norme. Ele au fost impuse de adoptarea Regulamentului (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie, care se vor aplica de la 2 august 2021.