Câţi români trebuie vaccinaţi, de fapt? Raed Arafat are cifrele momentului

Câţi români trebuie vaccinaţi, de fapt? Raed Arafat are cifrele momentului

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seara că primele efecte ale campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în România se vor vedea în momentul în care procentul celor inoculaţi va ajunge la 30%.

Câţi români trebuie vaccinaţi, de fapt? Raed Arafat are cifrele momentului. „Redeschidem şi relaxăm cu condiţia creşterii procesului celor vaccinaţi. Am dori să se vaccineze cât mai mulţi. În paralel cu creşterea numărului vaccinaţilor se poate vorbi despre creşterea măsurilor de relaxare. Vorbim despre experienţa altor ţări, despre ţări în care procentul celor vaccinaţi este de 50% şi acolo s-au văzut efectele.

Raed Arafat are cifrele momentului

Avem un procent al celor vaccinaţi cu ambele doze de 10% (n.r. – două milioane) şi încă un procent vaccinat cu o singură doză. Comitetul de vaccinare a făcut aproape toate eforturile posibile pentru a avea centre de vaccinare. Trebuie încurajată lumea să apeleze la vaccinare.

România a aplicat măsurile un pic diferit faţă de alte state. Noi am mers pe baza incidenţelor. Că a fost o metodă foarte corectă sau cu problemele ei, totuşi s-a ştiut că dacă se depăşeşte o anumită incidenţă, se intră în alt scenariu şi s-a ştiut că dacă scădea incidenţa, treceam în alt scenariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa este, măsurile noastre nu au fost atât de dure ca în alte ţări. Sunt ţări care au restaurantele închise de 6 luni, fără incidenţă, fără nimic. Aspectele economice mă depăşesc, dar ştiu că sunt discuţii şi despre cei care au afaceri afectate de pandemie.

Câţi români trebuie vaccinaţi, de fapt?

Putem avea din nou o creştere a numărului cazurilor. Vom vedea ce impact va fi în următoarele 14 zile. Se combină creşterea cazurilor cu creşterea mobilităţii populaţiei. Trebuie să atrag atenţia şi să spun: au fost ţări în jurul nostru care au crezut că totul este ok şi că situaţia este sub control şi au ajuns aproape de dezastru.

Câţi români trebuie vaccinaţi, de fapt?

Suntem de acord că trebuie să începem cu măsurile de relaxare, dar combinat cu creşterea numărului persoanelor vaccinate. Atunci putem să ţinem situaţia sub control fără presiune pe sistemul sanitar.

Ca să fie impact, şi aici domnul profesor Rafila poate vorbi mai multe, ştim că noi ne aşteptăm la 60%. Dar din ce ştiu, în Israel a început să se vadă un impact la 30%. Noi mai avem încă un milion de persoane vaccinate cu prima doză.

(a fost întrebat dacă o familie ce are un copil minor pleacă în vacanţă - chiar dacă părinţii sunt vaccinaţi – este oblifată să lase copilul în carantină): Aşa este. cei care nu sunt vaccinaţi vor trebuie să stea în carantină. Dacă au test cu 72 de ore înainte să se întoarcă în ţară, atunci trebuie să stea 14 zile.

Dacă copilul nu este vaccinat - asta este regulă discutată la nivel de INS -, trebuie să rămână în carantină. La acest moment, nu eşti vaccinat şi nu ai fost bolnav în ultimele 90 de zile, atunci intri în carantină”, a declarat Raed Arafat într-o intervenţie telefonică la Antena 3.