Fenomen cutremurător în China. Un oraș a fost realmente sufocat

Fenomen cutremurător în China. Un oraș a fost realmente sufocat

Sute de clădiri şi fabrici au fost „înghițite”, în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, de un imens nor de nisip. Fenomenul meteo a provocat mai multe accidente rutiere şi a crescut semnificativ nivelul de poluare.

Astfel de furtuni de nisip sunt frecvente în partea de nord a ţării în timpul primăverii. Impresionantul nor galben observat duminică în comitatul Linze a fost surprins în imagini din aer pentru a i se putea estima amploarea.

Televiziunea naţională CCTV a raportat mai multe accidente cauzate de vizibilitatea redusă.

Meteorologii au solicitat locuitorilor să rămână în case, cu ferestrele închise. Și totul nu se oprește aici. Alte astfel  de fenomene sunt aşteptate și pentru ziua următoare, anunță Agerpres.

Furtunile de nisip care au loc în China provin adesea din deşertul Gobi, o zonă aridă imensă situată între China şi Mongolia.

Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

În martie, una dintre aceste furtuni de nisip a ajuns la Beijing, fiind cea mai puternică din ultimul deceniu care a lovit capitala. Cerul a devenit galben, nivelul de poluare a crescut, iar companiile aeriene au fost nevoite să anuleze sute de zboruri.  Mai multe persoane au murit și alte zeci au fost date dispărute.

Autoritățile gândesc un nou „Mare Zid Chinezesc”

Pentru a opri aceste furtuni, autorităţile împăduresc de mai multe decenii zonele de la periferia deşerturilor pentru a crea un „Mare Zid Verde" care să blocheze nisipul.

Anual, aproape un milion de tone de nisip spulberat din deşertul Gobi sunt aduse de vânt în diferite regiuni din China. Pentru a împiedica fenomenul, guvernul chinez a demarat mai multe programe de împădurire, reuşind astfel să mai reducă din numărul dezastrelor naturale.

Atunci, ca și acum, poluarea aerului a urcat la nivelul „periculos”. Nivelul particulelor PM10 a atins limita de 999 în această dimineață. Un nivel de aproape 20 de ori mai mare decât cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). De asemenea, nivelul particulelor PM2,5, şi mai nocive, a ajuns de 567, o cifră rar întâlnită în ultimii ani la Beijing.

Fenomenele de poluare extremă au devenit rare în ultimii ani în capitala Chinei, în contextul unor eforturi susţinute, la nivel naţional, pentru a combate această problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News