România în topul european privind poluarea cu radon. Pericol în școli, grădinițe și clădiri publice

România în topul european privind poluarea cu radon. Pericol în școli, grădinițe și clădiri publice

România este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte poluarea cu radon. Provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului, radonul este o sursă de radiații în propriile case ale românilor.

Românii sunt iradiaţi în propriile locuințe. Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” – LiRaCC, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) au analizat circa 11.000 de case din toată ţara. Cercetători clujeni au ajuns la o concluzie tristă, înfiorătoare chiar: România este în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte poluarea cu radon.

România este în pericol de infringement din cauza ignorării problemei concentrației de radon

România este în pericol de infringement din cauză că ignoră problema și nu măsoară concentraţia de radon din toate clădirile publice, așa cum obligă atăt legislația europeană, cât și cea română, relatează Adevărul .

Concentraţia de radon poate creşte de la 25% până la 125% în situaţia în care care în locuinţă sunt montate geamuri termopan şi pereţii sunt izolaţi, susţin cercetătorii de la UBB în baza rezultatelor ştiinţifice şi ale studiilor internaţionale, citați de Adevărul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 1.100 de case reabilitate termic din toată ţara pe care cercetătorii de la UBB le-au analizat, 24% depăşesc standardul de siguranţă românesc, iar 72% – pe cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în baza rezultatelor ştiinţifice, mai precizează sursa citată.

Directiva Europeană a fost transpusă în legislație în România încă din 2018, dar nu s-a făcut nimic până acum

România a transpus în legislaţie încă din 2018 Directiva Europeană în domeniu. Până acum însă nu s-a făcut aproape nimic. În toate clădirile publice, fie că vorbim de şcoli sau grădiniţe, fie că vorbim despre sedii de instituţii, trebuie măsurat nivelul de radon şi luate măsuri, acolo unde este cazul, dacă limitele sunt depăşite.

Extrem de puţine instituţii au luat în România măsuri în acest sens. Planul naţional de acţiune la iradierea cu radon este încă o formă fără fond în România. În plus, s-au demarat programele de reabilitare termică a locuinţelor fără a se ţine seama de poluarea cu radon.

Referitor la pericol, opiniile sunt împărțite privind gravitatea, dar nimeni nu neagă existența acesteia. Pentru un fumător, spre exemplu, susțin sursele, riscul este de 14 ori mai mare. Riscul de expunere la radon este însă un risc pe termen lung şi depinde de nivelul de radon, de cât timp este expusă o persoană şi de obiceiul fumatului. De exemplu, în Canada radonul este cauza a peste 3000 de decese în fiecare an.