Proteste de amploare în Franța, după ce un criminal a scăpat de proces. Oamenii, nemulțumiți de instanță

Proteste de amploare în Franța, după ce un criminal a scăpat de proces. Oamenii, nemulțumiți de instanță

Au fost proteste în Franța, duminică, după ce un criminal a fost declarat inapt pentru a fi judecat, după ce a săvârșit un omor care a cutremurat țara.

Mii de persoane s-au strâns, duminică, în Franţa, în special la Parisproces, pentru a protesta în urma apelului unor organizaţii civice şi ale reprezentanţilor comunităţii evreieşti. Nemulțumirea oamenilor este îndreptată faţă de nejudecarea asasinului sexagenarei evreice Sarah Halimi. Acesta a fost considerat inapt de către justiţia franceză, pentru un proces, din cauza lipsei de discernământ.

Marile nemulțumiri au fost exprimate mai ales la Paris

Manifestanţii de la Paris s-au reunit la iniţiativa grupului „Să acţionăm pentru Halimi”, sub sloganul „Fără justiţie nu există Republică”. „Strigătul se aude tot mai tare şi speranţa a revenit. Speranţa, sunteţi voi, aici!”, a spus de la tribuna mitingului fratele lui Sarah Halimi, William Attal, conform Agerpres.

Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiţiei, a anunţat că la sfârşitul lunii mai va prezenta un proiect de lege care să „umple vidul legislativ”. După ce Curtea de Casaţie a Franţei a confirmat pe 14 aprilie că asasinul lui Sarah Halimi, ucisă în anul 2017 la Paris, nu este apt pentru un proces. Anunţul ministrului francez survine unei solicitări din partea preşedintelui Franței, Emmanuel Macron.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criminalul a fost declarat inapt pentru a fi tras la răspundere. Au fost proteste și în Israel, la Tel Aviv

Cea mai înaltă instanţă judiciară din Hexagon a recunoscut caracterul antisemit al crimei. Dar pe de altă parte a stabilit că ucigaşul Kobili Traore nu poate fi judecat din cauza lipsei sale de discernământ la momentul faptei, el fiind de atunci internat la psihiatrie. Potrivit experţilor psihiatri care l-au examinat, acesta se afla sub impusul unei „stări delirante'” atunci când şi-a ucis vecina Lucie Attal, în vârstă de 65 şi cunoscută sub numele de Sarah Halimi.

De asemenea, la Tel Aviv, în Israel, sute de persoane s-au reunit în aceeaşi la un protest la care au cerut judecarea autorului crimei, scandând sloganuri precum „Justiţie pentru Sarah Halimi” sau „Ruşine Franţei”, mai menționează sursa citată.