Depopulare alarmantă a satelor din Republica Moldova. Constatare sumbră a unui preot

Depopulare alarmantă a satelor din Republica Moldova. Constatare sumbră a unui preotNatalitate. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Depopulare îngrijorătoare în zonele rurale din Basarabia. Sunt probleme mari, iar un preot a tras un semnal de alarmă. Constatarea feței bisericești este simplă, dar elocventă. Poate fi rezumată astfel: „Sunt tot mai puține botezuri și tot mai multe înmormântări.

Mari probleme cu natalitatea în satele din Republica Moldova

Așadar, natalitatea este în scădere. O cauză ar fi legată de depopularea cauzată de tinerii care au plecat de la sate, în mediul urban sau în alte țări, pentru a găsi un trai mai bun.

Jurnaliștii de la tv8.md. au realizat un reportaj pe această temă. Și au colindat mai multe sate din raionul Hîncești.

Un locuitor al satului Bozieni compară situația din trecut cu cea existentă în prezent. În ceea ce privește natalitate.

„Sunt mai puțini, că înainte erau 5 copii. - 5 în familie, da? Da, noi suntem 5. Dar acum eu văd că e unul, doi, știi, puțin de tot fac. Înainte cum au trăit? Toți aici lucrau, toți aveau de lucru, aveau de... toți știau, și erau și mai mulți copii. Da acum, sau că nu vor să lucreze, nici acești tineri nu prea vor să lucreze și se duc toți peste hotare și rămân cine? Rămân numai aici bătrânii”.

populație

Sursa foto: Arhiva EVZ

O mare problemă este că, în prezent, creșterea unui copil presupune mult mai multe exigențe, așadar cheltuieli, decât în trecut.

„Eu cred că mari neajunsuri sunt în general. Și ca să crești un copil, înainte pe vreme, erau alte vremuri când eram noi mici, dar azi sunt cheltuieli foarte mari. A crește un copil până la 18 ani oho-ho-ho cât îți trebuie”.

Datele oficiale confirmă problema

„În anul 2015, de când sunt încadrată în funcție, numărul de copii născuți în localitate sunt 36, au fost. În 2016 s-au născut 35 de copii. Au început mai puțini copii să se nască din anul 2019, când au fost 19 copilași, s-au născut. În prezent, din luna ianuarie până luna iulie, avem înregistrați 3 copilași. În gimnaziu, la moment, își fac studiile 150 de copii, în grădiniță, aproximativ 57 de copii. Pe timpuri, când eram și eu elevă, eram undeva, cred că, 200-250 de copii încadrați. Aceasta a fost în perioada 2008-2009”. Sunt explicațiile bazate pe date concrete, oferite pentru sursa citată de secretara Consiliului local Bozien, Alina Ghimp.

Sunt mai multe înmormântări decât botezuri

În timp ce preotul din Bozieni, Tudor Roman, accentuează și el problema. Cu părere de rău, într-adevăr este în descreștere, pentru că în primii ani, aici avem registru pentru înscrierea celor care se botează, deci în primii ani, aș spune eu, chiar până prin 2018-2019, dacă se botezau în jur de 35-40 de copii pe an, da, deci astăzi, cu părere de rău, sau în ultimii 2-3 ani, n-ajungem la 30, deci în jur de 20-25 de copii botezați pe an”, a spus preotul.

„Cu părere de rău, este descreștere, ceea ce, de exemplu, înmormântările sunt în ultimii ani mai multe ca cei care se botează. Asta de acum vine la fiecare în parte în familie, eu știu. Noi de exemplu, iată familia noastră, eu am fost din familie cu 5 copii, preoteasa tot din 5 copii, noi avem 4, avem minus 1”, a mai declarat Tudor Roman.