Medic specialist, explicații despre tratamentele miraculoase. Singura metodă verificată de combatere a COVID-19

Medic specialist, explicații despre tratamentele miraculoase. Singura metodă verificată de combatere a COVID-19

Nu există tratamente miracol care să vindece COVID-19, iar singura metodă de combatere a infecțiilor cu coronavirusul este vaccinarea.

Singura soluție eficientă pentru a combate infecțiile cu coronavirus sunt vaccinurile. Alt tratament miracol care să vindece COVID-19 nu există. Declarația îi aparține rectorului Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, dr. Anca Buzoianu. Aceasta este specializată, ca medic primar, în farmacologie clinică și este şefa catedrei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină Cluj-Napoca.

Potrivit spuselor sale, după un an de studii și observații, s-a ajuns s-a ajuns la o cunoaştere avansată a bolii şi a posibilelor mijloace care pot ajuta pacienţii. Medicul a subliniat că în acest moment nu există un medicament miracol care să ne scape de COVID-19.

„Singura speranţă în acest moment, cu rezultate clare în prevenirea infecţiei, în prevenirea dezvoltării formelor severe în cazul în care infecţia totuşi s-a produs, în prevenirea transmiterii infecţiei celorlalţi din jurul nostru, este vaccinarea”, a explicat dr. Anca Buzoianu, conform adevarul.ro.

Principalele tratamente împotriva COVID-19

Rectorul UMF a evaluat tratamentele autorizate la acest moment în combaterea COVID-19, conform ghidurilor elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ea a identificat mai multe categorii de medicamente. În primul rând, susține Anca Buzoianu, sunt antiviralele care acționează direct împotriva virusului. Din categoria acestora fac parte Remdesivir, Lopinavir-Ritinavir, Umifenovir, Favipiravir. Medicul a precizat că în nici unul dintre cazurile acestor medicamente nu sunt suficiente dovezi din care să rezulte că ar reduce riscul de deces la pacienții de COVID-19.

Un al doilea tip de tratamente sunt cele cu antivirale biologice. Este vorba despre anticorpi monoclonali specifici contra COVID care sunt autorizaţi, dar care îşi găsesc foarte greu locul în practica curentă. Aceasta, a precizat medicul, deoarece se administrează injectabil și sunt mai eficienţi la debutul bolii. Ei nu reduc mortalitatea dacă sunt administraţi la pacienţii în forma tardivă a bolii, la cei internaţi în terapie intensivă, ventilaţi mecanic. Nici plasma convalescent nu a arătat beneficii clare în tratarea bolii.

Cât ajută tratamenul cu antiinflamatoare

Al treilea tip de tratament sunt cele cu antiinflamatoare, medicamente care reduc inflamaţia.

„Singurul tratament cu dovezi solide că reduce riscul de deces sunt corticoizii, administraţi la persoanele cu forme medii şi severe de boală care necesită oxigenoterapie. În acestă lună au început să apară şi rezultatele unor studii efectuate cu budesonid (un corticoid inhalator administrat în mod obişnuit în astmul bronşic) care au dovedit că reduc durata bolii la pacienţii care sunt trataţi în ambulator (cei care nu necesită spitalizare).

Nu avem suficiente date ca să putem afirma că pot reduce progresia bolii spre forme mai severe. Imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra) sunt rezervate doar cazurilor cu inflamaţie excesivă, în formele severe de boală”, a precizat dr. Anca Buzoianu.

Leacul care ne-ar putea proteja de Covid-19. Se poate dizolva în apă. Studiu

Medicamente promițătoare, aflate în testare

Cel de-al patrulea tip de tratament cel anticoagulant, la pacienţii spitalizaţi cu forme severe, iar al cincilea este cu antivirale aflate în faza investigațională. Este vorba despre medicamente cu rezultate promiţătoare aflate în ultimele faze de testare. Două dintre acestea, aflate  în stadii avansate ale testării sunt Molnupiravir şi Favipiravir.

„Molnupiravir este un medicament antiviral oral care are ca mecanism de acţiune inhibarea replicării virale a ARN-ului virusului SARS-CoV-2. În acest moment, Molnupiravir intră în studiile de fază 3 pentru pacienţii COVID-19 spitalizaţi sau trataţi ambulator, arătând în câteva studii clinice eficacitate antivirală în forme uşoare de boală. Astfel, rezultatele preliminare ale studiilor de fază 2 au arătat o eliminare mai bună a virusului şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor cu COVID-19 trataţi cu Molnupiravir comparativ cu placebo.

Favipiravir este un antiviral oral aprobat pentru tratamentul gripei în Japonia. Favipiravir inhibă selectiv ARN polimeraza, enzimă necesară pentru replicarea virală. În Statele Unite, Favipiravirul se află în studii de fază 3 care evaluează utilizarea la pacienţii cu simptome uşoare şi moderate pentru a preveni agravarea bolii şi spitalizarea pacienţilor cu COVID-19”, a precizat medicul Buzoianu, conform sursei citate.

Ivermectina

Ivermectina

 

Opinia medicului despre Ivermectină

Pe de altă parte, în ciuda promovării de care se bucură, medicamente precum Hidroxiclorochina, Ivermectina sau Azitromicina, care au fost testate în studii clinice solide, nu au dovedit beneficii semnificative.

„Una din strategiile folosite pentru accelerarea găsirii unui tratament eficient a fost căutarea printre medicamentele deja existente pe piaţă, al căror profil de siguranţă este cunoscut, a unor substanţe care să fie eficiente pentru prevenirea bolii severe. Această strategie este bună atât timp cât beneficiile sunt clare (cum este în cazul corticoizilor).

Dar din păcate, nici Hidroxiclorochina, nici Ivermectina, nici Azitromicina, nici altele care au fost testate în studii clinice solide, nu au dovedit beneficii semnificative. Iar atunci când beneficiul este zero, nu ai cum să discuţi despre un raport beneficiu-risc favorabil. Rămân numai riscurile”, a precizat medicul.

Concluziile unui specialist în farmacologie

Anca Buzoianu a mai adăugat că, din experiențele anterioare se știe că nu toate rezultatele pozitive din studiile preclinice sunt validate în studiile clinice, pe oameni. Medicul a atras atenția că administrarea unui medicament care nu a fost studiat suficient, fără beneficii clare, dovedite, trebuie descurajată.

În concluzie, a precizat rectorul UMF Clu, miracolul acestei pandemii a venit tot din partea oamenilor de știință care au reușit să dezvolte și să testeze câteva vaccinuri sigure și eficiente.

„Rezultatele actuale din ţările care au reuşit să ducă campanii de succes de vaccinare în masă sunt extrem de încurajatoare şi ne arată care este calea de urmat. Este vaccinarea”, a precizat dr. Anca Buzoianu.

Citește și: 

A apărut tratamentul. Aceasta este medicamentul care omoară complet virusul COVID-19

Schema de tratament miraculoasă împotriva COVID-19. Medicul Vlad Ciurea o recomandă

Super-veste. Un medicamentul folosit în tratamentul COVID-19 va fi produs și în România

 

Ne puteți urmări și pe Google News