Orașul din România care a găsit fonduri europene să reabilieze un proiect abandonat din 2005
- Nicolae Comănescu
- 19 aprilie 2021, 08:12
Funicularul de la Reșița va fi retransformat, după ce a fost inactiv în ultimii 16 ani. Ce proiect au conceput autoritățile locale.
Autoritățile din Reșita au de gând să readucă la viață funicularul din oraș, care a fost construit în anii '30. Din anul 2005, nu mai este funcțional, iar peste el „s-a așternut praful”. Pentru a fi reactivat este nevoie de o investiție serioasă. De 18 milioane de euro, bani ce vor fi destinați pentru transformarea acelui funicular în pistă pentru biciclete. Este vorba despre un proiect european, care vizează reactivarea vechiului funicular, care urmează să aibă un alt scop decât cel pentru care a fost creat.
Ce prevede acest proiect de transformare a funicularului de la Reșița în pistă pentru biciclete. Investiții cu bani europeni
„Ne aflăm în fața unui proiect de dezvoltare viitoare a orașului prin reconversia fostului funicular de calcar, construit în anii 30, într-un spațiu de mobilitate și agrement. Practic, pe amplasamentul funicularului - se află la aproape 30 de metri deasupra centrului orașului -, pe o lungime de aproape 500 de metri, se va realiza o pistă de biciclete și o promenadă, împreună cu o serie de facilități de agrement precum bungee-jumping, tiroliană și un panou de cățărat”, a declarat Grațian Dobre, director executiv al Direcției de fonduri europene din Primăria Reșița, conform Digi 24.
Județul a atras sume din fonduri europene
Șase ani în care în județul Caraș-Severin a reușit să atragă sume importante din bani europeni. Au fost dezvoltate diferite proiecte care au ajutat economia locală, pusă pe butuci după 1990
Judetul Caraş-Severin se află pe locul 10 în ierarhia judeţelor care au accesat fonduri europene. Viaţa locuitorilor a fost schimbată în bine cu ajutorul celor 106 de proiecte derulate în ultimii șase ani, în intervalul 2014-2020, care cumulează 327,62 milioane de euro, precizează sursa citată.
Oraș industrial, Reșița a avut mari probleme economice după Revoluție, pentru că în anii '90 fabricile și uzinele de aici au intrat în faliment și au fost vândute ca fier vechi. Nici încercările de rașezare industrială nu au dat rezultate.