Trei pacienți transferați de la Foișor au murit. Arafat susține că tragedia nu are nicio legătură cu evacuarea

Trei pacienți transferați de la Foișor au murit. Arafat susține că tragedia nu are nicio legătură cu evacuarea Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Secretarul de stat Raed Arafat a oferit explicații despre decesul survenit în cazul a 3 pacienți pe parcursul controversatei operațiuni de mutare a unor pacienți ai Spitalului Foișor în alte unități medicale.

Șeful DSU Raed Arafat și-a exprimat regretul, luni după-amiază, la postul Antena 3,  pentru decesul a 3 pacienți transferați vineri seară de la Spitalul de ortopedie Foișor.

Arafat: Decesul lor nu are legătură cu acțiunea de mutare

"Știm cu toții că este o boală foarte perfidă (n.r. - infecția Covid-19) și îmi exprim sincere codoleanțe pentru familiile celor decedați. Însă moartea acestor pacienți nu are legătură cu acțiunea de transfer a acestor pacienți. Primul decedat, un bărbat, a făcut stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanţă. Ceilalți doi pacienți, două femei, au murit la câteva ore de când au fost internate la secția ATI. Au fost preluate APOI de mașinile aparținătorilor. Însă doresc să precizez că moartea lor nu poate fi imputată acțiunii de transfer a pacienților din Spitalul Foișor. Această decizie (n.r. – de mutare a pacienților de la Spitalul de ortopedie Foișor și transformare în spital Covid-19) demonstrează că a fost corectă strategia noastră",  a declarat oficialul la Antena 3, deși vocile care critică operațiunea sunt numeroase, inclusiv la cel mai înalt nivel politic.

De asemenea, Arafat a adus în discuție și cazul unei a patra paciente, angajată MAI, care a fost externată de la acest spital. "Dânsa strângea bani pentru o operație în Turcia. A fost contactată de DGSU. De asemenea, s-a vorbit cu dr. ortoped Costoiu de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență. I s-a propus să fie programată pentru o consultație și operație la acest spital", a precizat oficialul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evacuarea inopinată a pacienților de la Foișor a șocat opinia publică

Vineri, secretarul de stat din MS a explicat de ce s-a luat decizia pentru evacuarea rapidă a Spitalului Foișor și transformarea acestuia de urgență în spital pentru pacienți Covid. Șeful DSU a spus, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook, că vineri dimineață a primit un telefon de la managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, care l-a anunțat că sunt 18 pacienți fie intubați-ventilați, fie ventilați neinvaziv în unitatea de primiri urgență, conform Digi24.

Premierul Florin Cîțu a invocat duminică onoarea și a cerut demisia celor din spatele haosului de la Spitalul Foișor. Pacienții de la Ortopedie, care vor trebui să se opereze, pot face asta la spitalul “Agrippa Ionescu”, a asigurat ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Conform ministrului Sănătății, transformarea Spitalului Foișor în unitate suport-COVID se discuta de mai bine de un an.

Citește și Toate scenariile politice de după incidentul de la Spitalul Foișor

Citește și Exclusiv. Ruda unui bolnav de cancer aruncat în stradă de la Foișor. A fost ca la război, pacienții și-asistentele plângeau