AstraZeneca, strict interzis acestei categorii de persoane. Țara europeană care a luat o decizie de ultimă oră

AstraZeneca, strict interzis acestei categorii de persoane. Țara europeană care a luat o decizie de ultimă oră sursă: arhivă

În Belgia, nicio persoană care a depășit vârsta de 55 de ani nu se va mai vaccina cu serul produse de AstraZeneca, decizia fiind anunțată, miercuri, de autorități.

Factorii de decizie din Belgia au decis să restricționeze vaccinul AstraZeneca. Din cauza efectelor adverse apărute în cazul mai multor persoane imunizate, în jurul acestui ser s-au născut mari controverse. Și în România, aproximativ 200.000 de persoane au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu AstraZeneca.

AstraZeneca, interzis de Belgia persoanelor care au peste 55 de ani

Belgienii au decis să nu mai expună acestui ser persoanele care au trecut de vârsta de 55 de ani. Hotărâre luată în urma analizei și anunțului făcut, miercuri, de reprezentanții Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

„Beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât efectele secundare. Nu putem să confirmăm că aceste efecte, cheagurile de sânge, au apărut în urma vaccinării. Ele ar trebui raportate ca efecte secundare. Vom monitoriza efectele și rapoartele științifice și vom face alte recomandări în funcție de evoluție situației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Sistemul nostru de monitorizare funcționează.” Au anunțat reprezentanții EMA în cadrul unei conferințe de presă ținută pe tema efectelor adverse pe care le provoacă vaccinul AstraZeneca.

Punctul de vedere al specialiștilor de la EMA

„Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. COVID-19 este o boală foarte serioasă cu un număr mare de spitalizări. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne formele severe. Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări.” Au mai precizat cei de la EMA.

În mai multe țări s-au luat măsuri ce privesc vaccinarea cu AstraZeneca, în ultimele săptămâni. Serul a fost interzis în Suedia sau Norvegia. Iar în Canada autoritățile au decis ca el să nu mai fie administrat persoanelor care au sub 55 de ani.