Educaţia - pironită în cui la Palatul Victoria. Rezultatele elevilor confirmă

Educaţia - pironită în cui la Palatul Victoria. Rezultatele elevilor confirmă

Zilele acestea avem de-a face cu două poveşti ale unui singur Guvern privind redeschiderea şcolilor. Dacă pentru ministrul Sănătăţii întoarcerea elevilor în bănci, prea curând, este o aberaţie, pentru ministrul Educaţiei lucrurile stau diferit. Miniștrii parcă se află în mijlocul unui ping-pong de opinii. Mai mult decât atât, cei doi reprezentanți ai statului român se contrazic şi în cazul introducerii condiţiei testării rapide pentru elevi, ca măsură de siguranţă pentru întoarcerea în sălile de clasă şi pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Ministerul Sănătății nu a informat părinții despre testarea rapidă antigen

Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Natalia Intotero, subliniază că la momentul actual, rezultatele din învăţământul românesc sunt îngrijorătoare. Elevii sunt în pragul abandonului şcolar, iar performanţele în educaţie ale acestora au scăzut dramatic.

“Educaţia a rămas pironită într-un cui din Palatul Victoria, iar rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat din acest an, din păcate, confirmă cele spuse. Aproape 60% dintre elevi nu au promovat examenul. Un dezastru justificat, prin (dezacordul - n.r.) de opinii al celor care conduc România.

Mă întreb dacă aceşti guvernanţi îşi mai amintesc de acele vremuri când promiteau marea cu sarea. Mai exact, reforme în educaţie! Sloganul domniilor lor, a liberalilor, pe toată perioada de campanie a fost: „Investim în viitor, investim în educaţie”. Aşa ştiu ei să investească în educaţie? Blocând orice fel de perspectivă a tinerilor? Ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute?

Mai curios este cum a ajuns ministrul Economiei austere la concluzia că testele antigen sunt total neoportune. Să privim restrospectiv. La începutul anului, Vlad Voiculescu ieşea în presă cu soluţia minune. Peste un milion de teste rapide antigen vor ajunge în şcoli pentru identificarea pe loc a infectărilor cu coronavirus şi pentru a preveni creşterea ratei de infectare în instituţiile de învăţământ şi comunitate. Nimic greşit până aici. În sfârşit, aveam de-a face cu o soluţie efectivă venită din partea coaliţiei de guvernare, chiar dacă, şi aceasta, inspirată din lista de măsuri propusă de PSD pentru izolarea virusului şi punerea în funcţiune a ţării”, a declarat deputata Natalia Intotero. 

În prezent, această măsură este una de ignorat, iar impactul acestor teste, în şcoli, a fost de tot râsul. Doar 2% din testele antigen rapide au fost folosite în opt săptămâni de cursuri - nu pentru că eficienţa lor ar fi de contestat, ci pentru că Ministerul Sănătăţii nu s-a preocupat să îi informeze pe părinţi, profesori şi elevi, cu privire la utilitatea efectuării acestui tip de testare, este de părere deputata PSD. 

“Degeaba ministrul Educaţiei şi alţi colegi ai coaliţiei susţin continuarea acestei măsuri, dacă Vlad Voiculescu se trezeşte dimineaţa şi ia decizii după calculele proprii. Pentru acesta, varianta testării elevilor cu teste antigen rapide nu mai există. Nu există nicio altă măsură venită din partea domniei sale pentru redeschiderea şcolilor în acest an şcolar”, a spus parlamentara Natalia Intotero. 

Voiculescu, închis între pereții biroului

Deputata PSD face trimitere la exemplul țărilor europene care pompează masiv în testarea rapidă a populației, condiția fiind principala soluție pentru revenirea la normalitate și, implicit, revenirea la școală a elevilor. După spusele liderului de la Palatul Victoria, România va înflori. Pe zi ce trece, însă, neînţelegerile din interiorul coaliţiei sunt tot mai evidente, iar cei care au de suferit sunt şi elevii acestei ţări, lipsiți în acest moment, de orice perspectivă, evidențiază Natalia Intotero. 

“Îi recomand domnului Voiculescu să îşi lărgească orizontul şi să privească dincolo de cei patru pereţi ai biroului în care stă închis. (...) De exemplu, Bavaria a distribuit luna trecută undeva la 100 de milioane de teste în şcoli. Măsura testelor rapide pentru începerea activităţilor în siguranţă, în pandemie, o întâlnim şi în Franţa, Grecia, sau Spania. Mai nou, şi Marea Britanie a lansat un program inedit bazat pe distribuţia de teste rapide în rândul populaţiei, pentru identificarea persoanelor asimptomatice şi scăderea, în acest fel, a ratei de infectare la nivelul ţării.

Toate acestea, în timp ce România bate pasul pe loc. Oare când vor începe liderii coaliţiei de guvernare să colaboreze? Ambiţiile din Executiv distrug ţara! Am înţeles. Acesta este un guvern pătat cu motivaţie politică, dar este de neacceptat ca dialogul miniştrilor PNL - USR PLUS – UDMR să se facă, de mai bine de o lună, prin instrumentele de comunicare online, presă sau la televizor şi nu în cadrul acelor comitete interministeriale, organizate pentru salvarea ţării, a căror eficienţă o tot laudă, până la epuizare, prim-ministrul”, s-a exprimat deputata Natalia Intotero. 

Reamintim că, potrivit sociologului și psihologului Ana Bulai, analiștii se așteaptă la înregistrarea unui abandon școlar și universitar masiv. Pe de altă parte, se preconizează un număr mare de cereri de pensionare din partea cadrelor didactice, din cauza lipsei de abilități în sfera digitală.