Manifestațiile de acum nu se pot compara cu 10 August 2018. ”Fiecare are revendicarea lui, nu e aceeași revendicare”

Manifestațiile de acum nu se pot compara cu 10 August 2018. ”Fiecare are revendicarea lui, nu e aceeași revendicare” Sursă: Arhivă EVZ

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu a opinat referitor la manifestațiile care au loc în șară. ”Manifestaţiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanţa 13 din 2017 sau cu 10 august 2018. Oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare”, a spus sociologul.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că protestele de stradă din ultimele zile sunt consecința unei crize politice. El mai susţine că manifestaţiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanţa 13 din 2017 sau cu 10 august 2018.

”Oamenii ies și strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeași revendicare”

„Oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare. (...) Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că ”Jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, a afirmat sociologul.

„Este o situaţie de criză politică şi mie mi se pare că în acest moment capitalizăm şi ceea ce s-a întâmplat înainte în politică, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în politică şi oamenii sunt dezorientaţi, oamenii sunt dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă şi simt că nu-şi pot gestiona viitorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

10% și-au pierdut locurile de muncă, 40% și-au pierdut foarte mult din venituri

În ultimele cercetări pe care le-am făcut 10% spuneau că şi-au pierdut locurile de muncă – sigur, asta nu se vede în statistici neapărat, pentru că foarte mulţi au lucrat, de exemplu, în zona gri, au avut ocupaţii mai degrabă informale decât formalizate şi fiscalizate – sunt vreo 40% care spun că şi-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situaţie, după părerea mea, o situaţie oarecum de explozie socială.

Noi ştim, în sociologie, un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulţumiţi acasă, cam aşa au fost la ultimele revolte de stradă, caracterul este însă diferit acum. Nu este nici Ordonanţa 13 din 2017, nu este nici 10 august, mi se pare că e mai degrabă (...) oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare şi eu zic că nici nu ar trebui să exagerăm foarte mult cu protestele împotriva medicilor, pentru că au fost nişte lucruri spontane, nu fac parte din corul acestei revolte de stradă.

Ar trebui să se țină cont de aceste manifestări, chiar dacă nu sunt de amplitudine, a spus Vasile Dîncu

Nu sunt de mare amplitudine, însă guvernanţii ar trebui să ţină cont de aceste manifestări”, a afirmat duminică seară, la Digi 24, sociologul Vasile Dîncu.

„Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că, jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, mai susţine Vasile Dîncu. Sociologul consideră că „guvernanţii au greşit” în ceea ce priveşte maniera de a comunica. El a exemplificat prin premierul Florin  Cîţu care a încercat să comunice folosindu-se de tabele în faţa unor „izbucniri emoţionale, mai degrabă”.   Vasile Dîncu acuză de asemenea Executivul de atitudine arogantă.

Un sentiment al aroganței guvernului

„Este un sentiment al aroganţei guvernului care apare aproape la fiecare guvern, dar acum s-a părut că unele gesturi ale guvernanţilor, gesturi mici, la nivelul, să zicem, al comportamentului guvernamental în general, dar care sunt relevante:  faptul că miniştrii sunt prinşi fără mască şi incită pe oameni la acest lucru.

Apoi am văzut doi oameni politici cu experienţă care au spus unul că sunt needucaţi cei din stradă şi că ar trebui să meargă la şcoală, lucru care e destul de grav, este  o aroganţă în direct, altul a spus că sunt fascişti sau terorişti. Aceste mici greşeli pot să producă, până la urmă, scântei şi revolte sociale, dar ar trebui luate în serios”, a mai opinat Vasile Dîncu.

El susţine că şi criza din interiorul guvernului este „privită prost afară”, iar „oamenii nu mai vor scandal nici în Guvern, nici între opoziţie şi putere” ci doresc „lucruri concrete”.