Trei reguli de bază pentru a preveni răspândirea COVID-19 în școli

Trei reguli de bază pentru a preveni răspândirea COVID-19 în școli

Campaniei „Om cu Om oprim pandemia”, lansată de Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, include o serie de afișe cu informații utile și reguli în vederea limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov- 2 în școli.

În cadrul campaniei „Om cu Om oprim pandemia”, Ministerul Sănătății a lansat, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, UNICEF și Universitatea Babeș Bolyai-catedra de sănătate publică, o serie de afișe cu informații utile și reguli care trebuie respectate pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov- 2 în școli.

3 reguli de bază: Păstrarea distanțării fizice, portul măștii de protecție și respectarea igienei

Cele 3 reguli de bază enunțate de această campanie sunt: Păstrarea distanțării fizice, portul măștii de protecție și respectarea igienei. Ele sunt prezentate elevilor într-un limbaj accesibil și cu elemente vizuale ușor de înțeles. Informațiile au fost vizate de către specialiști în sănătate publică.

Ministerul Sănătății a invitat unitățile de învățământ să tipărească și să utilizeze materialul informativ pus la dispoziție pe site-ul propriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, ghidul recomandă, pe un afiș care va fi lipit la intrarea în școli, ca elevii care nu se simt bine să se întoarcă acasă. Dacă aceștia suspectează că au unul sau mai multe simptome de Covid-19, trebuie să își sune părinții sau contacteze medicul de familie.

La ieșirea în curtea școlii, un afiș va atrage atenția elevilor să poarte mereu mască pe nas și pe gură atât în pauză, cât și după pauză. În locurile de luare a mesei, un afiș le va reaminti școlarilor să păstreze distanțarea fizică pentru că altfel riscă să se infecteze sau să-i infecteze pe ceilalți.

La intrarea în sala de clasă, ghidul MEN atrage atenția că trebuie purtată o mască sanitară ”ca să ai grijă de tine și de ceilalți. Ei o poartă ca să aibă grijă de ei și de tine”. De asemenea, elevilor li se reamintește să se dezinfecteze pe mâini când intră în clasă și să deschidă ferestrele cât mai des.

Cuvântul de ordine în școli: dezinfectarea mâinilor

Afișul care va fi lipit la ieșirea din clasă alertează școlarii să poarte mască pe nas și gură, la intrarea și la ieșirea din clasă. În pauză să se stea la distanță la cel puțin un metru de colegi. De asemenea, se recomadă spălarea pe mâini la ieșirea din clasă cu dezinfectant.

Un afiș care va fi lipit pe ușa de la baie recomandă spălarea pe mâini și dezinfectarea la intrarea în baie, eliminând astfel virușii și bacteriile de pe mâini. Un alt afiș va fi plasat lângă chiuvetă și include o serie de semne grafice care arată efectiv cum se vor spăla corect mâinile. Spălatul mâinilor trebuie să dureze minim 30 de secunde. Lângă toalete vor fi amplasate afișe care recomandă lăsarea jos a capacului vasului de toaletă înainte de a trage apa. În sfârșit, la ieșirea din sala de baie, școlarilor li se recomandă să se spele din nou pe mâini și să se dezinfecteze temeinic pentru a opri răspândirea virusurilor și bacteriilor.