Proiect de lege împotriva defăimării politice. Sunt vizate posturile de televiziune
- Ionel Sclavone
- 27 martie 2021, 20:02
Ministerul Culturii pregătește un proiect de lege care vizează posturile de televiziune și care încriminează defăimarea din motive politice.
Proiect de lege împotriva defăimării politice.
Guvernul pregătește o lege menită să protejeze politicienii. În același timp, propunerea de act normativ își propune să restrângă dreptul la exprimare pe televiune. Astfel, proiectul legislativ va încrimina defăimarea politică.
Ministerul Culturii, condus de Bogdan Gheorghiu, a pus în dezbatere publică o propunere de modificare a Legii Audiovizualului, nr. 504/2002. Proiectul de act normativ stabilește că emisiunile de televiziune nu mai pot conține informații care să incite la ură împotriva împotriva unei persoane pe motiv de „opinii politice” sau din „avere”.
„Proiectul reformulează cadrul general pe care serviciile media audiovizuale trebuie să-l respecte pentru a fi asigurată protecţia minorilor, precum şi pentru a asigura apărarea moralei, sănătăţii şi securităţii publice. În acest sens, s-a prevăzut un mecanism prin care CNA poate restricţiona un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violenţă sau instigă la terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică.
În acest sens, se introduc o serie de restricţii şi interdicţii cu privire la conţinutul audiovizual, în scopul limitării sau eliminării ori a reducerii expunerii minorilor la programe care pot afecta dezvoltarea morală, fizică sau psihică a acetora”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.
Proiect de lege împotriva defăimării politice
În prezent Legea 504/2002, a Audiovizualului, prevede că „este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală”. Este vorba despre articolul 40.
În propunerea de modificare a actului normativ, aflat în consultare pe site-ul ministerului, textul articolului este completat cu „opiniile politice” și „avere”.
„Art. 40 (1) Serviciile media audiovizuale prestate de furnizorii de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția României nu trebuie să conțină: (a) incitări la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup, bazate pe considerente precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, o dizabilitate, vârsta, orientarea sexuală sau cetăţenie”.