Dragnea a reglementat „defăimarea socială” de frica Facebook
- Andreea Udrea, consultant politic
- 8 octombrie 2015, 00:00
Senatul a adoptat ieri, în timp record, un proiect de lege inițiat de șeful PSD, Liviu Dragnea, care incriminează ponegrirea în spațiul public
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pe 21 septembrie și în doar 16 zile a fost adoptat de senatori, urmând să meargă la Camera Deputaților. Actul normativ prevede ca defăimarea socială să fie sancționată cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei dacă vizează un grup social. Potrivit proiectului, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare.
Propunerea vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței.
Prin defăimare socială se înțelege fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilități”. Surse din coaliția de guvernare susțin că proiectul vizează inclusiv libertatea de exprimare în presă, dar și de pe rețelele de socializare. „Prin inițiativa aceasta, politicienii se ascund în spatele unor categorii pe care nu le poți ataca în spațiul public. Mâine, poimâne, nu poți să mai zici: <> pentru că te acuză că discriminezi în funcție de apartenența politică. În curând, nu mai poți să scrii pe Facebook că pesedistul X e corupt că te dă în judecată”, au declarat surse din coaliția de guvernare.
FOTO: Liviu Dragnea
Cazanciuc îl susține
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a afirmat că este necesară o formă de protecție a demnității umane. “Nu cunosc textul integral să vă spun dacă aș fi avut sau nu vreo observație față de acest text, dar ideea de protecție a demnității umane este evidentă”, a spus Cazanciuc.