Înfrângere usturătoare pentru Raed Arafat, în justiție. Carantina impusă de DSU a fost ilegală
- Nicolae Comănescu
- 26 martie 2021, 23:50
Hotărâre anunțată, vineri, de judecătorii de la Curtea de Apel București, în privința măsurii ce a fost impusă la Timișoara de Raed Arafat.
Magistrații de la Curtea de Apel București au decis, astăzi, că decizia luată de Raed Afarat, în privința carantinării orașului Timișoara, pentru 72 de ore, este ilegală. Decizia este valabilă și pentru măsura ce a fost luată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență pentru alte patru localități din județul Timiș.
Carantina impusă de DSU la Timișoara a fost ilegală
Decizia instanței este însă tardivă. Pentru că cele 72 de ore au trecut. Carantina decisă de cei de la DSU a fost valabilă pentru perioada 22-24 martie.
Timișoara a intrat în carantină din cauza creșterii ratei de infectare. Apoi, decizia nu a mai fost prelungită de autoritățile locale. Așa că s-a adoptat o poziție de forță din partea celor de la DSU. Apoi, la data de 24 martie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis pelungirea cu șapte zile a carantinei pentru Timişoara şi localităţile învecinate. Decizia Curții de Apel București a venit după ce reprezentanții unei organizații a patronilor și angajaților din industria HoReCa au făcut o sesizare.
Însă, această decizie nu este una definitivă și poate fi atacată.
S-a creat un conflict politic local din cauza carantinei
„Prelungirea carantinei de către secretarul Raed Arafat este o bătaie de joc la adresa timișorenilor, o sfidare a unei structuri județene și o intervenție politică grosolană. Raed Arafat împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timișoara și a zonei periurbane.
Le-am atras atenția de mai multe ori asupra inutilității carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare crește, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeași situație”. Declara Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
În timp ce primarul Dominic Fritz saluta decizia. „Îmi pare rău de incertitudinea prin care timişorenii au trecut în acest weekend şi am un respect uriaş pentru eforturile până la limită pe care mulţi le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timişoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Alte variante de a opri creşterea rapidă a ratei de infectare, din păcate, nu există.”
Raed Arafat va contesta decizia instanței
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că va contesta decizia de anulare a ordinului de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timişoara, pronunţată vineri de Curtea de Apel Bucureşti. El spune că aşteaptă motivarea instanţei cu privire la acest aspect, dar mărturiseşte că, dacă ar da timpul înapoi, au lua aceeaşi decizie.
"Nu este definitiv, încă mai avem Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-a mai întâmplat să fie ceva anulat la Curtea de Apel şi câştigat la Înalta Curte. Fără nicio discuţie (că va ataca sentinţa - n.r.) şi eu vreau să explic aici: motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar, pentru că era un ordin cu limită clară, 72 de ore, pentru a găsi o soluţie, dacă nu se găsea soluţia erau 72 de ore, înceta ordinul şi înceta orice carantină la Timişoara. Motivul pentru care l-am luat este pentru că era o primă dată, un lucru fără precedent într-un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă să se pună sub semnul întrebării şi să se forţeze chiar împotriva recomandării autorităţilor sanitare şi de către persoane care nu sunt în domeniu", a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.
"Atunci decizia mea era să nu pierdem cele 14 zile care totuşi au mers până atunci şi am prelungit cu trei zile să las timp să se gândească lumea şi să se reîntrunească Comitetul, sau să găsim o soluţie. Comitetul s-a reîntrunit şi au luat decizia prelungirii, cu două treimi din voturi, şi s-a prelungit carantina până joia viitoare. Deci eu consider că măsura care am luat-o, din punct de vedere al impactului pe carantină şi pe continuarea carantinării, care consider că era necesară, cred că măsura era corectă. Dacă din punct de vedere al procedurii legale, al legalităţii au fost probleme, o să vedem care este motivaţia instanţei şi clar să acest lucru o să învăţăm din el şi dacă sunt aspecte care noi considerăm şi cu siguranţă o să mergem la recurs, că trebuie explicate unei instanţe de nivel mai înalt, acest lucru o să îl facem şi asta va fi la ÎCCJ”, a adăugat Arafat.
"Dacă acum s-ar întoarce timpul înapoi, cred că aş lua aceeaşi decizie, fără nicio discuţie. Intenţia era una de a proteja, nu de a veni în acord cu populaţia şi cu autorităţile”, a adăugat el.