Noi speranțe în Europa. EMA anunță deschiderea a 3 noi fabrici de vaccin Covid-19

Noi speranțe în Europa. EMA anunță deschiderea a 3 noi fabrici de vaccin Covid-19

Agenţia Europeană a Medicamentului a avizat 3 noi unităţi de producţie pentru vaccinurile companiilor AstraZeneca, BioNTech/Pfizer şi Moderna. În prezent livrările de vaccine se fac cu mare dificultate.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a avizat 3 noi unităţi de producţie pentru vaccinuri anti-COVID-19, ale companiilor AstraZeneca, BioNTech/Pfizer şi Moderna. Acestea vor face parte din lanţul de distribuţie al vaccinurilor în UE. Vor contribui astfel la intensificarea vaccinării, care în prezent se desfăşoară lent în blocul comunitar.

Potrivit unui anunţ al EMA, citat vineri de agenţia DPA, au fost autorizate o unitate la Leiden, în Olanda, care va produce substanţa activă pentru vaccinul AstraZeneca, o fabrică a BioNTech/Pfizer în oraşul german Marburg şi încă una la Visp, în Elveţia, destinată vaccinului Moderna. Potrivit unui anunț oficial postat pe site-ul propriu, EMA  a precizat că este vorba despre a patra fabrică de vaccin AstraZeneca.

Facilitatea din Marburg va produce both atât substanța activă cât și produsul finisat. În prezent există 3 fabrici care produc substanța activă a vaccinului Pfizer care furnizează vaccinul în întreaga UE. Acestea au primit autorizația de marketing. Facilitatea din Elveția va opera modificările din procesele de producție solicitate de UE în vederea creșterii capacității de producție și a furnizării vaccinului AstraZeneca pe piața europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertisment pentru AstaZeneca. Comisia Europeană invocă obligațiile contractuale

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a salutat acest anunţul. Însă a transmis în acelaşi timp un avertisment companiei AstraZeneca. Gigantul pharma a diminuat numărul dozelor de vaccin promise iniţial statelor UE. ''Acum ne aşteptăm ca vaccinurile produse la această fabrică (din Olanda) să fie livrate statelor membre în zilele următoare, ca parte a obligaţiilor şi angajamentelor contractuale'', a indicat ea.

Nu se ştie însă câte doze de vaccin au fost produse de cele 3 fabrici sau câte au fost stocate de acestea până la primirea avizului EMA. Toate modificările anunțate de Agenția Europeană a Medicamentului pe site-ul său vor fi detaliate în următoarele date publice asupra vaccinurilor Covid-19.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a transmis joi seară că AstraZeneca trebuie să îşi onoreze contractul privind livrările de vaccin pe care l-a încheiat cu statele membre UE, înainte de a exporta doze în alte ţări.

Sursa: EMA.europa.eu