Voiculescu, tras la răspundere de Cîmpeanu. Este „mai mult decât îngrijorător”

Voiculescu, tras la răspundere de Cîmpeanu. Este „mai mult decât îngrijorător”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că, potrivit ultimelor informații de la Ministerul Sănătății, nu a fost depășit numărul de 5.000 de teste rapide efectuate în școli, deși au fost distribuite 1,5 milioane. El consideră acest lucru este „mai mult decât îngrijorător”.

 

Voiculescu tras la răspundere de Cîmpeanu. Într-o intervenție televizată Cîmpeanu s-a plâns de rata extrem de mică de testare în școli.

„Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv.

Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi.

Nu vreau să pasez responsabilitatea. Dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție, a afirmat Cîmpeanu, scrie dcnews.ro.

Testele antigen rapide nu sunt chiar ce trebuie

Voiculescu tras la răspundere de Cîmpeanu. „Aceste teste care au fost distribuite (…) au necesitat şi necesită personal medical. Personal medical care înseamnă fie să ai cabinete medicale şcolare şi ştiţi că în 18% din şcoli există cabinete medicale şcolare şi, din păcate, nu în toate aceste locuri există şi personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, au fost considerate de mulţi părinţi ca având un caracter invaziv, mai ales de părinţii celor mici. (…) A fost un motiv pentru a nu îşi da acceptul pentru testarea copiilor, chiar dacă au prezentat simptome sau a elevilor care au fost contacţi direcţi, colegi, ai unor copii care au fost confirmaţi ca fiind pozitivi”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului, în şcoli se respectă „cel mai mult” regulile sanitare.