Japonia și Rusia, pe picior de război. Conflict aviatic între cele două țări

Japonia și Rusia, pe picior de război. Conflict aviatic între cele două țări Ucraina va primi avioane de luptă F-16 / Sursă foto: Arhiva EVZ

Două bombardiere rusești, Tupolev cu capacitate nucleară, au fost interceptate de avioanele de luptă japoneze F-15 după ce au zburat peste Marea Japoniei. Durata zborului a depășit nouă ore. În anumite etape ale zborului, bombardierele strategice rusești au fost escortate de forțele aeriene japoneze.

Japonia și Rusia pe picior de război. În timp ce relațiile dintre Rusia și Japonia s-au îmbunătățit în ultimii ani, cele două națiuni rămân blocate într-o dispută asupra contestatelor insule Kurile. În prezent, toate insulele sunt controlate de forțele ruse, dar Japonia le revendică pe cele sudice.

Într-o declarație, ministerul rus al apărării a afirmat că: „Două bombardiere strategice Tu-95 MS ale aviației de rază lungă au efectuat un zbor de rutină peste apele neutre ale Mării Japoniei și partea de nord-vest a Oceanului Pacific.

Tu-95, poreclit „Ursul” de NATO, a intrat în serviciul sovietic în 1956. Creat inițial pentru a transporta bombe nucleare, poate deține, de asemenea, o serie de arme convenționale. Forța aeriană rusă se așteaptă ca Tu-95 să rămână în funcțiune până cel puțin în anii 2040.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimii ani, forțele ruse și chineze au cooperat cu o regularitate sporită în regiunea Asia-Pacific, informează express.co.uk.

Conflictul dintre Japonia și Rusia nu este izolat

Japonia și Rusia pe picior de război. În decembrie anul trecut, atât Japonia, cât și Coreea de Sud au lansat avioane de luptă pentru a urmări o forță de bombardiere comună ruso-chineză care a zburat în Marea Japoniei. Zborul a fost format din două bombardiere strategice rusești Tu-95, împreună cu patru bombardiere chinezești H-6K bimotor.

Au zburat peste Insulele Dokdo contestate, care sunt revendicate de Japonia, dar controlate de Coreea de Sud, și lângă insula Okinawa. Aceasta găzduiește mii de soldați americani.

Potrivit agenției de știri Yonhap, Coreea de Sud și-a ridicat avioanele în timp ce rușii au intrat în „zona de identificare a apărării aeriene”.

În urma incidentului, biroul de externe sud-coreean a luat legătura cu omologii săi din Rusia și China pentru a-și înregistra îngrijorarea. Într-o declarație, ministerul rus al apărării a insistat că zborul nu a fost „îndreptat împotriva niciunei țări terțe”.

Acesta a adăugat că misiunea a fost concepută pentru „dezvoltarea și aprofundarea parteneriatului cuprinzător Rusia-China, creșterea în continuare a nivelului de cooperare între cei doi militari, extinderea capacității lor de acțiune comună și consolidarea stabilității strategice”.

În octombrie 2020, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că ar putea fi formată o alianță militară formală între Rusia și China. Cele două națiuni au vorbit anterior despre „parteneriatul strategic”, dar au evitat să vorbească despre o alianță formală.