Acest mare partid este pe tobogan. Nu se mai oprește din cădere. Cine profită de situație

Acest mare partid este pe tobogan. Nu se mai oprește din cădere. Cine profită de situațieSursa foto: arhiva EVZ

Cel mai recent sondaj Sociopol reflectă tendințele remarcate în preferințele populației la ultimele scrutinuri.

Acest mare partid este pe tobogan! Sociologul Mirel Palada face o analiză, pe contul său de Fcaebook, a unui sondaj Europol de ultimă oră. Acest barometru reflectă starea politică a momentului, consideră specialistul.

PNL se resimte cel mai tare. Prăbușire drastică în numai un an. USR-PLUS profită

„Efectele crizei Covid, împletite cu cele ale crizei economice, dar mai ales cu proasta gestionare a situației, cît și cu tensiunile interne din coaliție, pun presiune asupra partidelor de la putere, îndeosebi asupra PNL", scrie acesta.

Sondajul arată că PSD se menține pe primul loc în preferințele electoratului român, cu 31%. Surpriza cea mare este însă situația PNL.

„După o ușoară revenire la începutul anului, PNL, cu 23%, își continuă eroziunea înapoi spre 20%. Tendința de scădere a PNL este din ce în ce mai bine definită, scăzînd într-un an de zile de la aproape 50% la 20% și un pic. Puternică prăbușire. De eroziunea PNL beneficiază partenerul secund de coaliție USR. După alegerile parlamentare, acesta este într-o ușoară creștere, urcînd ușor spre 20%. Cel mai recent procent fiind de 19%.

Dintr-o dată, ecartul dintre PNL și USR-PLUS nu mai este atît de considerabil, cum era acum un an, cînd diferența de procente era mai mult de dublă. Între 23% și 19% mai sînt doar 4 puncte procentuale. Practic cele două partide fiind deja la egalitate în mințile românilor dornici de vot. AUR, partidul cel mai recent intrat în scena mare a politicii românești, este în momentul de față la 12%, un scor ceva mai bun decît cel obținut la alegerile parlamentare de anul trecut", conchide sociologul.

Palada: Pro România și PMP au o evoluție dezamăgitoare, aproape reziduală

Potrivit lui Mirel Palada, UDMR își menține scorul relativ constant de 6% și reprezintă ultimul partid care ar intra în Parlament, dacă s-ar organiza alegeri. Celelalte două partide care au încercat pragul electoral la alegerile de anul trecut, Pro România și PMP, „continuă evoluția dezamăgitoare, aproape reziduală, fiecare obținînd doar 2% din sufragiile românilor.

De remarcat că toate procentele din această prezentare sînt calculate din rîndul celor care ar intenționa să vină la vot și menționează un partid. Aceștia reprezintă o pondere foarte mică din total populație, doar 22%, practic un minim istoric de intenție de participare la vot. Avem de-a face cu o apetență foarte scăzută pentru politică a populației, cauzată pe de o parte de epuizarea provocată de o serie lungă de alegeri dese și de campanii agresive. Pe de altă parte de percepția de clasă politică slabă, neputincioasă, care nu servește interesele României. Ghinion", își încheie postarea fostul consilier al lui Victor Ponta.

Citește și Exclusiv. USR-PLUS și PSD au aceeași politică. Opoziție la Iohannis și la PNL