Percheziții la Opera Națională din Iași. Beatrice Rancea, suspectată că a creat un grup infracțional organizat

Percheziții la Opera Națională din Iași. Beatrice Rancea, suspectată că a creat un grup infracțional organizat

Luni dimineață, mai mulţi procurori DIICOT şi jandarmi au luat cu asalt sediul Operei Naţionale Române Iași. Managerul Beatrice Rancea ese anchetat în mai multe spețe. În ultimii ani asupra acesteia au planat mai multe suspiciuni de fraude cu fonduri publice.

Percheziții la Opera Națională din Iași! Este vizată Beatrice Rancea, managerul instituției.

Update: Potrivit comunicatului transmis  de DIICOT, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

Rechizitoriu: Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții de stat

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași", se arată în comunicat.

Percheziții la Opera Națională din Iași! Mâna dreaptă a lui Beatrice Rancea, anchetată

Luni dimineaţă, la Opera Naţională Iași au loc mai multe percheziţii instrumentate de procurori cu ajutorul jandarmilor. Conform surselor BZI, procurorii i-au luat de acasă pe unii dintre angajaţii Operei Naționale Iași.

Aceleaşi surse au transmis faptul că unul dintre angajaţii ONI luați de acasă este Alighieri Iațâc. Acesta din urmă a fost în ultimii ani mână dreaptă a managerului Beatrice Rancea. Sursa citată menţionează că, cel mai probabil, angajatul a fost dus la sediul Operei Naționale Iași de către procurori pentru a-l confrunta cu mai multe documente din instituţie. Cei care fac percheziții sunt procurorii din cadrul DIICOT Iași susținuți de jandarmii ieșeni. Mașina lui Alighieri Iațâc a fost percheziționată de procurorii DIICOT.

Reporterii BZI au încercat să o contacteze de mai multe ori pe managerul Beatrice Rancea pentru a oferi un punct de vedere, dar fără succes. Managerul nu a răspuns la încercările repetate a jurnaliştilor de a furniza o opinie în acest dosar.

Procurorii DIICOT au percheziționat inclusiv domiciliul managerului Beatrice Rancea

O cauză a perchezițiilor ar putea fi raportul Curții de Conturi Iași. Raportul ar fi scos la iveală zeci, poate sute de nereguli din instituția condusă de Beatrice Rancea. Aceleași surse au confirmat pentru BZI că procurorii DIICOT au fost inclusiv acasă la managerul Beatrice Rancea. Reporterii au încercat să îl contacteze pe Alighieri Iațâc pentru a oferi un punct de vedere. Acesta avea telefonul închis.

Pe imaginile surprinse de reporterii ieșeni se vede că managerul Beatrice Rancea este dus la Opera Națională Iași de către procurorii DIICOT Iași.

Și Opera Națională București i-a făcut plângere penală fostului său manager Beatrice Rancea

Una dintre cele mai recente plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este plângerea penală făcută de Opera Națională București. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în centru sunt fapte foarte grave. Oficialii din cadrul Operei Naționale București o acuză pe Beatrice Rancea de mai multe infracțiuni.

Conform plângerii penale menționate mai sus, în perioada în care Opera Națională București era condusă de actualul manager al Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, ar fi construit un grup infracțional organizat în scopul obținerii mai multor foloase materiale necuvenite. Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăți comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.

Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași protestează intensiv de luni de zile

Un alt scandal în care este implicată conducerea Operei Naționale Iași este acela al protestelor a mai multor angajați din cadrul instituţiei de cultură. Angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul lui Beatrice Rancea. Ei au reclamat că mai mulţi colegi de-ai lor au fost supuşi unor abuzuri.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova, susţine că s-au întocmit 3 rapoarte privind activitatea managerului ONRI. Numai la Iaşi s-ar fi descoperit 142 de nereguli. Deşi există suspiciuni că a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu dorește să îşi semneze demisia. Potrivit BZI, Beatrice Rancea continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice.

Europa FM: sume nejustificate de bani pentru bugetele instituțiilor conduse de Rancea

anchetă EuropaFM a scos la lumină sume nejustificate de bani acordate de-a lungul anilor prin bugetele acordate de stat Operei Naționale Române din Iași și Operei Naționale din București. Beatrice Rancea, actual manager al operei ieșene, a trecut și pe la ocupând aceeași funcție în interimat la Opera din București,, ar trebui să fie sub lupa Ministerului Culturii și al organelor de cercetare penală, arată ancheta Europa Fm. Potrivit posiului de radio, Rancea are susținere puternică care îi asigură continuitatea activităților frauduloase.

Sursa: BZI