Lideri de grup infracțional organizat: doi medici și un inspector de la Casa de Asigurări

Lideri de grup infracțional organizat: doi medici și un inspector de la Casa de Asigurări

Un fost funcționar din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și doi medici au fost trimiși în față instanței de către procurori. Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat.

Aceștia sunt acuzați că ar fi creat o „gaură” în bugetul CJAS Iași.

Procurorii au dispus la finalul saptamânii trecute trimiterea în judecată a unui fost funcționar din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și a doi medici.

Lucian Nedelciuc (fost angajat al CJAS) și medicii Arafat Marawan și Essam Abu-Lauz sunt acuzați, în principal, de constituirea unui grup infracțional organizat.

Mai exact, anchetatorii anticorupție susțin că ar fi „prădat” bugetul CJAS Iași, instituția având calitatea de parte vătămată în cauza. Acum, urmează că Tribunalul Iași să decidă primul termen al dosarului, după care magistrații vor ascultă ce au de spus toate părțile, pentru a putea emite o sentința în acest caz.

În urmă cu mai bine de șase ani, șefii CJAS Iași au anunțat că vor demara o anchetă asupra unor firme din domeniul medical, cu privire la eventuale decontări de servicii neefectuate.

Totul a pornit la solicitarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care ar fi sesizat unele discrepanțe.

Cei de la CJAS au constatat că, în perioada 2010-2011, unele firme în care erau implicați doi medici arabi și soția fostului inspector din cadrul Casei, Lucian Nedelciuc, ar fi beneficiat de decontări în valoare de peste trei milioane de lei.

Soția inspectorului Lucian Nedelciuc a fost acționar într-o firma alături de mai multe persoane, printre care și Arafat Marawan. Medicul Arafat Marawan deținea societatea comercială Moldo Medica SRL, firma care, de altfel, în cadrul acestui dosar, are calitatea de parte responsabilă civilmente.

Moldo Medica SRL a fost înfiintata în urmă cu 12 ani și a intrat în contract cu CJAS în luna aprilie a anului 2008, ulterior ajungând pe primele locuri în topul decontărilor la ambulatorii, conform instituției ieșene.

După controlul de la CJAS, au intrat pe fir procurorii ieșeni, care au început să audieze mai multe persoane, printre care și câteva sute de pacienți. Suspiciunea anchetatorilor era că, în perioada 2010-2012, unele cabinete medicale ar fi trimis situații false la CJAS Iași, pe baza cărora au decontat servicii medicale de peste un milion de euro.

Conform procurorilor, au fost audiați pacienți într-un dosar în care au fost anchetați 35 de medici și patru cabinete au fost suspectate că ar fi declarat servicii medicale false. Oamenii legii au susținut că dosarul, deschis în anul 2012, a fost unul complex, iar durata cercetărilor a fost una mare, dat fiind că trebuie audiate sute de persoane.

Printre cele patru firme vizate se regăsea și Moldo Medică SRL, ce avea sediu în localitatea ieșeană Podu Iloaiei.

„Ancheta are în vedere inducerea în eroare a funcționarilor CAS cu privire la cazurile medicale soluționate. A fost întocmita lunar o situație falsă privind pacienții tratați ” , au afirmat procurorii ieșeni după demararea cercetărilor. De-a lungul timpului, dosarul a fost purtat între Parchetul de pe lânga Tribunal și DNA Iași.

În acest caz, CAS a solicitat că președintele general al instituției să întocmeasca o comisie care să analizeze conflictul de interese dintre un angajat al Casei (inspectorul Lucian Nedelciuc) și una dintre firmele cu care instituția ieșeană a avut contract.

De asemenea, o comisie trebuia să controleze programul de lucru al medicilor care au lucrat în acele ambulatorii, precum și programul lor din spitale, în cazul celor care lucrau în două locuri, pentru a vedea dacă nu existau interferențe, și, nu în ultimul rând, comisia trebuia să verifice numărul (considerat prea mare - n.r.) de consultații în regim de urgență raportat de către furnizori.

Problema o constituia faptul că era destul de dificil de dovedit dacă, în acele cazuri, a fost sau nu vorba despre urgențe. La acest lucru se adaugă și faptul că spitalele nu sunt obligate să furnizeze Casei programul de lucru al medicilor.

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) au precizat pe 1 aprilie 2014 că au constatat existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul lui Lucian Nedelciuc, fostul inspector în cadrul CJAS Iași.

„În perioada exercitării funcției publice (16 ianuarie 2008 - 24 mai 2013), Casă de Asigurări de Sănătate Iași a încheiat două contracte de furnizare de servicii medicale, în valoare de 1.348.433 de lei, cu două societăți în cadrul cărora soția să deține calitatea de asociat.

Astfel, Lucian Nedelciuc a încalcat dispozițiile Legii nr. 161/2003, potrivit cărora funcționarul public este în conflict de interese dacă (…) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influență deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.

Persoană evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezența date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris” , au menționat inspectorii de integritate.

Contactat telefonic de către reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” , Lucian Nedelciuc susține că nu are vreo vină. „Anchetă această durează de aproape opt ani. Ei mi-au pus sechestru asigurător, 30 la sută din veniturile mele merg într-un cont. Mi-au blocat toate conturile, m-au chemat la audieri.

Eu sunt nevinovat. Sincer va spun că nu știam că am fost trimis în judecată, nu m-a anunțat nimeni! De-a lungul timpului, m-am tot întrebat ce se va întâmplă. Mă așteptăm că, la un moment dat, să fie soluționat cumva dosarul acesta. Vom vedea ce se va întâmpla până la urmă” , a declarat ieri Lucian Nedelciuc.

Conform acestuia, fosta lui soție nu ar fi fost decât acționar în unele firme din domeniul medical. „Fosta mea soție nu era decât acționar în unele firme (din domeniul medical - n.r.). Ea nu avea drept de semnătură.

Nu știu ce se întâmplă cu medicii din dosar, am auzit că ambii sunt plecați din România, domnul Arafat Marawan ar fi plecat în Statele Unite ale Americii, iar domnul celălalt, Essam Abu-Lauz, ar fi, de asemenea, plecat din țară, dar nu știu unde este și nici cine îi reprezintă pe dumnealor”, a încheiat Lucian Nedelciuc, potrivit vremeanoua.

Ne puteți urmări și pe Google News