Un virus nou, transmis de la animale la oameni, descoperit în Rusia. Viitoarea pandemie
- Dragos Manea
- 27 februarie 2021, 14:03
Un nou virus asemănător gripei aviare, care se poate transmite de la animale la oameni, a fost descoperit în Rusia la finalul anului 2020.
Un virus ce se poate transmite de la animale la oameni a fost descoperit în Rusia. Ar putea fia ceasta următoarea pandemie cu care se va confrunta omenirea?
Ca urmare a descoperirii primului caz de gripă aviară H5N8 la oameni au apărut deja primele ipoteze negre. Activiștii și virusologii se tem că fermele mari de animale ale țării vor deveni adevărate focare de infectare.
În timp ce omenirea se luptă cu pandemia de Coronavirus, Rusia a descoperit primul caz de transmitere al gripei aviare de la animale la oameni.
Experții sunt îngrijorați, având în vedere producția masivă de carne a țării, că în curând aceste ferme vor crea un mediu propice dezvoltării virusurilor.
Virusul H5N8 al gripei aviare a făcut ravagii la nivel global în industria alimentară. Ultima explozie de infectări cu acest virus din Germania, dar și alte țări din UE, a avut loc în iarna lui 2016.
În tot acest timp, Rusia a devenit „sediu” pentru aceste virusuri. Acest lucru se datorează creșterii exponențiale a industriei de carne animală. Rusia a fost nevoită să-și dezvolte această industrie din cauza restricțiilor referitoare la importul de alimente din vest.
Un nou virus, transmis de la animale la oameni, descoperit în Rusia
„Este un semn al lucrurilor care urmează să se întâmple. Trebuie să sporim considerabil atenția la posibile viitoare virusuri în cadrul fermelor de animale”, a declarat Sergei Netesov.
Sergei Netesov este un virusolog de la Universitatea Novosibirsk.
Netesov, dar și alți virusologi contactați de The Moscow Times au dezvăluit că „se simt ușurați”.
Aceștia și-au motivat răspunsul spunând că „nu există nicio dovadă că gripa se poate transmite și de la om la om”.
De asemenea, ei au menționat că șapte muncitori de la ferma din Astrakhan, sudul Rusiei, s-au infectat cu H5N8, dar acum și-au revenit.
„Nu mi-aș face griji prea mari în acest moment în legătură cu acest virus”, a declarat virusologul Alexei Agranovsky.
„Însă trebuie să fim atenția”, a mai adăugat el.
Atât Agranovsky cât și Netesov au dezvăluit că Rusia s-a descurcat bine. Cei doi nu sunt de acord cu ce se spune despre autorități. Că ar fi așteptat prea mult până să informeze OMS. Muncitorii s-au îmbolnăvit în luna decembrie 2020.
„După ce muncitorii s-au îmbolnăvit au trebuit testați. Mai întâi pentru Covid-19 și abia apoi pentru alte infecții. Logic, asta a durat ceva timp”, a mai spus Netesov.
Conform Serviciului Federal de Supraveghere Veterinare și Fitosanitare Rosselkhoznadzor, au existat 72 de focare de gripă aviară în Rusia în 2020, notează Themoscowtimes.
Citește și: Nipah, noul virus letal! Avertisment OMS: Ar putea urma o pandemie mai mare